Яку суму та в які терміни виплачують відшкодування по ОСЦПВТЗ

Яку суму та в які терміни виплачують відшкодування по ОСЦПВТЗ

ДТП - це прикрість, яка на жаль зростає з кожним роком, через халатність багатьох водіїв, через жахливий стан доріг, неуважність пішоходів від якої ніхто не застрахований, хоча страховка іноді може пом’якшити ситуацію такої події. Але іноді і при наявності страховки, автовласники які потрапили у ДТП стикаються із проблемою отримання компенсації за нанесення шкоди його авто.

Згідно закону «Про обов’язкове страхування» страхова компанія до 15 днів має узгодити суму відшкодування та виплатити її протягом 90 днів , з дня отримання заяви про відшкодування. Якщо страхова компанія відмовила у виплаті, або не виплачує довше трьох місяців, потерпілий має право звернутися з позовом до суду. За кожний прострочений день виплати, страховій компанії нараховується пеня, у розмірі подвійної облікової ставки НБУ. За підсумками 2019 року найчастіше врегулювання відбувається протягом 70 днів.

Існує так зване «пряме врегулювання»,  яке здійснюється при умові, що у двох учасників ДТП є поліси від страховиків-учасників проекту «Пряме врегулювання», де потерпілий має право вибрати, де отримувати компенсацію – в його страховій, де він купував поліс «автоцивілки» або у страховій винуватця ДТП. Як показує практика, по прямому врегулюванні, краще виплачує потерпілому «своя» страхова, приблизно до 40 днів.

Максимальна сума відшкодування яку отримує потерпілий у разі завдання шкоди його майну становить 130 000 грн., згідно договору страхування.