Основні правила поведінки під час грози

Основні правила поведінки під час грози

Літня злива - що може бути приємнішим в розпал жаркого сонячного дня? Приємно та небезпечно...

У цьому році часті літні зливи нанесли істотний майновий збиток, а найстрашніше, забрали життя людей. Щоб не постраждати від цього небезпечного атмосферного явища, слід знати основні правила поведінки під час грози.

У цьому році часті літні зливи нанесли істотний майновий збиток, а найстрашніше, забрали життя людей. Щоб не постраждати від цього небезпечного атмосферного явища, слід знати основні правила поведінки під час грози.

Найбільшу небезпеку для життя представляє удар блискавкою. Коли грозовий край знаходиться над вами або в безпосередній близькості ризик дуже високий, при цьому за спалахом буде чутно рокіт грому.

При наближенні грози потрібно:

- по можливості залишатися в будівлі з громоотводом,
- зачинити вікна, двері: не допустити перетягів - для запобігання попадання кульової блискавки,
- виключити всі електричні прилади і відійти від них та металевих предметів на безпечну відстань,
- відключити мобільний телефон,
- якщо гроза застала вас поза приміщенням, шукайте найближчі будівлі, щоб сховатися,
- зійти з відкритих висот, не стояти біля огорож, вологих стін та інших предметів в місцях заземлення блискавковідводів,
- якщо сховатись нема де, ляжте на землю, як можна далі від водоймищ, по можливості на піщаний грунт,
- ні в якому випадку не ховайтесь під високим деревом! Чим вище дерево, тим більше ризик потрапляння в нього блискавки. Сосни, дуби та тополі - найгірше укриття під час грози, тримайтеся від них далі.
- якщо ви помітили, що в окрузі є дерева, в які вже потрапила блискавка, то ймовірність повторного потрапляння в цю ділянку знову досить висока,
- необхідно дотримуватися максимально можливої відстані від водоймищ, забудьте про вудочки, якщо ви на рибалці, йдіть подалі від берега!
- в горах: займіть місце на самому низькому рівні, подалі від металевих предметів,
- швидкий рух може притягнути блискавку, тому не бігайте, не використовуйте велосипед, мотоцикл та ін.
- в автомобілі: закрийте вікна, опустіть антену, зупиніть рух, знайдіть місце подалі від дерев або інших предметів, які можуть впасти,

Якщо все-таки вам довелося зустрітись з кульовою блискавкою, то зберегайте спокій, не робіть різких рухів, не створюйте руху повітря, рухайтесь повільно.

Дотримуючись цих правил, гроза вам не страшна. А уникнути шкоди майну (авто, будинок, дача тощо) Вам допоможе страховий поліс. Автокаско і поліс страхування нерухомості покриває збитки, пов'язані з наслідками грози.

Джерело: Polis24.ua