ОСЦВ в Україні, інформація про поліс

ОСЦВ в Україні, інформація про поліс

ОСАГО в Україні, інформація про полісПлануєте придбати автомобіль? Тоді поряд з інформацією про ціни на паливо, вирішенням питання стоянки, планових ТО та інших характерних для водіїв витрат, вам доведеться дізнатися, що таке ОСЦВ або автоцивілка. В Україні це обов'язковий вид страхування. Без даного поліса виїжджати на дороги не можна, тому краще знати, що це за страхування, які переваги та недоліки характерні цьому виду.

Що це таке?

Почнемо з термінології. Страхування ОСЦВТЗ (обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів) - це обов'язковий в Україні страховий поліс для власників авто та інших зареєстрованих ТЗ (транспортних засобів) на території нашої держави. Він передбачає страхування цивільно-правової відповідальності і захищає здоров'я і майно постраждалих в дорожніх пригодах.

Так, у разі ДТП з вашої вини всі, або частину збитків іншим учасникам події відшкодовує страховик. 

Основні правила ОСЦВ або що страхуємо і скільки компенсують?

Страховим випадком за даним видом страхування є будь-яка подія на дорозі, результатом якої є збиток, нанесений третім особам. Так, як тільки настає цивільна відповідальність водія, відразу і виникає привід для виплати по ОСЦВ. Виходить, що автоцивілка захищає не автомобіль застрахованого, а тих водіїв, пасажирів, пішоходів, які постраждали на дорозі. Компенсується як шкоду майну - автомобілю, так і здоров'ю або життю людей.

Ще одне важливе правило - це наявність обмежень за величиною страхових виплат. Зараз максимальний поріг виплат за полісом страхування встановлений у таких розмірах:

• до 50000 грн. за шкоду майну;
• до 100 000 грн. – за шкоду здоров'ю або життю постраждалих.

Так, якщо винуватець ДТП заподіяв збиток автомобілю потерпілого на суму 150 000 гривень, то страхова компанія покриє лише третину цієї суми.

Вартість автоцивілки

Важливе питання для автовласника - скільки коштує ОСЦВ. Розмір тарифів регламентується державою. Розрахунок прив'язаний до базового платежу, який складає 180 грн,, до якого застосовуються коефіцієнти (підвищуючи або понижуючі). Останні залежать від таких факторів:

• тип автомобіля (позашляховик здатний завдати більшої шкоди, ніж малолітражка);
• місце реєстрації (у столиці ризик ДТП вище, ніж в віддаленому селі);
• сфера використання авто (наприклад, тарифи для таксі будуть вище);
• термін дії. Укласти поліс можна на термін від 6 місяців. У перерахунку на дні, дешевше взяти річний страховий поліс, але за сумою короткостроковий договір дешевше;
• безаварійний стаж (у зв'язку зі складнощами обліку, даний критерій береться до уваги не всіма страховиками).

ДЦВ як додаткова можливість

ОСЦВ в Україні - обов'язкове страхування, але рівень захисту для власника поліса стає все менше у зв'язку з відносно невеликою сумою покриття ризиків, прив'язкою вартості запчастин і ремонту авто до іноземної валюти (долара або євро). Сьогодні в дорогих іномарках тільки заміна фари може коштує близько 40 тисяч гривень, що вже говорити про більш серйозні пошкодження. Щоб отримати додатковий захист і збільшити страхову суму по виплатах постраждалій стороні, рекомендується використовувати добровільну автоцивілку або поліс ДЦВ. Він доповнює обов'язковий і дозволяє збільшити максимальний поріг виплат на 50-100 і більше тисяч грн. Причому при відносно невеликій доплаті.