Вакцинація від Covid-19: яку вакцину вибрати?

Вакцинація від Covid-19: яку вакцину вибрати?

Назва вакцини

КовішелдТМ (розробка AstraZeneca)

КомірнатіТМ (розробник Pfizer-BioNTech)

КоронаВакТМ від Sinovac

Країна-виробник

Індія

Бельгія

Китай

Тип вакцини

Вакцина на основі вірусного вектору, який не реплікується

Вакцина на основі нуклеїнових кислот (РНК-вакцина)

Вакцина на основі інактивованого вірусу

Розробник

Британсько-шведська компанія AstraZenecа та Оксфордський університет.

 

Німецька біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Китайське фармацевтичне підприємством Sinovac Biotech

 

Кількість доз введення

2

2

2

Доза

Щоразу по 0,5 мл

Щоразу по 0,3 мл

Щоразу по 0,5 мл

Допустимий інтервал між 1 та 2 дозами

від 4 до 12 тижнів

21–28 дні

14–28 дні

Оптимальний інтервал між введенням

12 тижнів

28 дні

28 днів

В чому різниця між вакцинами різних країн виробників?

Ця вакцина зроблена на основі аденовірусного вектору, який не може розмножуватися в тілі людини. В цей вектор вбу-дували той самий ген шипоподібного білку оболонки коронавірусу. Вектор в вакцинах — це нешкідливий вірус (не збудник COVID-19), тобто його модифікована версія, який використовується для доставлення інструкції про фрагмент вірусу-збудника. У вектор вбудовується потрібний фрагмент ДНК вірусу SARS-CoV-2, що несе інформацію про вірусний білок, який викликає найбільшу імунну відповідь (тобто має найкращу імуногенність).

Вакцина на основі нуклеїнових кислот, зокрема мРНК, що кодує шипоподібний білок вірусної оболонки. мРНК запакована в жирову оболонку — це потрібно для легшого проникнення мРНК в клітини організму людини. Вакцина — це фактично фрагмент нуклеїнової кислоти, що несе інформацію про вірус — код, запакований в наночасточки для стабілізації. Коли така вакцина потрапляє в організм, а саме в клітину, з неї зчитується інформація й за цим кодом утворюється білок. Це нагадує приготування пирога за рецептом з інтернету чи перепису в маминому зошиті. В результаті утворюється не вірус, а тільки його білки, які наша імунна система впізнає як «чужі» і вчиться їх нейтралізовувати. Коли згодом в організм людини потрапить сам вірус, наша імунна система його впізнає і знешкодить.

Це вакцина на основі вбитого (інактивованого) коронавірусу SARS-CoV-2. Вона містить цілий, проте знешкоджений вірус SARS-CoV-2. Знешкодження чи ослаблення вірусів для створення вакцин — це добре знана, можна сказати, традиційна технологія виготовлення вакцин, що характеризуються перевіреною роками використання ефективністю

Яка ефективність вакцини

Згідно з даними, отриманими в різні періоди клінічних досліджень вакцини, вона має ефективність (vaccine efficacy) 60-81%. Тобто на 60-79% зменшує частку хворих у порівнянні з невакцинованою групою. Вакцина на 100% зменшує кількість важких випадків хвороби.

Результати клінічних досліджень свідчать, що вакцина має 95% ефективність. Це означає, що у порівнянні з невакцинованою контрольною групою вакцина Комірнаті ТМ на 95% знижує захворюваність на COVID-19. Дослідження також продемонструвало близько 95% ефективності для осіб з групи ризику щодо тяжкого перебігу COVID-19, включно з хворими на бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легенів, цукровий діабет, гіпертонічну хворобу або у людей з надлишковою масою тіла (індекс маси тіла ≥ 30 кг/м2).

Ефективність вакцини визначалась на основі результатів, отриманих в країнах, де була проведене вакцинація. В вибірці з 10,5 млн. осіб, з яких 2,5 млн. отримали 2 дози вакцини з проміжком в 28 днів спостерігається наступні оцінки: 67% – попередження  COVID-19 з будь-якими симптомами;
85% – попередження COVID-19 з госпіталізацією;
80% – попередження смерті від COVID-19. Ефективність вакцини оцінювали враховуючи випадки хвороби по проходженню 14 діб після другої ін’єкції. Детальніша інформація очікується від виробника.

Побічна дія

Ці дані включені до інструкції з використання вакцин та до досьє вакцин. З 5 млн. людей, що отримали вакцину Ковішелд, у 30 розвинули тромбоз після щеплення. (це 0,0006%). Не факт, що ці випадки спричинені саме введенням вакцини. 18 березня 2021 року Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) заявило, що ця вакцина безпечна і придатна для використання, бо не збільшує ризик тромбозу. Закономірності немає.

Найпоширеніші реакції на вакцину:  

- біль в місці ін’єкції,

- головний біль, втома,

- біль у м’язах,

- загальне нездужання,

- озноб, лихоманка, біль у суглобах та нудота.

Такі реакції були легкими та помірними, очікуваними та минали протягом кількох днів.

Більш детальна інформація в інструкції до препарату.

Найпоширеніші реакції на вакцину:  

- біль в місці ін’єкції (> 80%),

- головний біль (> 50%), втома (> 60%,),

- біль у м’язах (> 30%),

- загальне нездужання,

- озноб, лихоманка (<2% пацієнтів температура підвищилася до 39-40С),

- біль у суглобах (> 30%, ) та нудота.

- збільшення лімфатичних вузлів (лімфаденопатія) — рідко.

Більш детальна інформація в інструкції до препарату.

- біль в місці ін’єкції,

- головний біль, втома,

- біль у м’язах,

- загальне нездужання,

- озноб, лихоманка, біль у суглобах та нудота.

Такі реакції були легкими та помірними, очікуваними та минали протягом кількох днів.

Більш детальна інформація в інструкції до препарату.

Чи безпечно колоти вакцину тим, хто вже перехворів

Так, безпечно. В процесі клінічних досліджень 345 учасників, які перехворіли раніше, без жодних неочікуваних побічних ефектів перенесли щеплення вакциною від AstraZeneca. Вони відреагували на вакцину так само, як і серонегативні люди, тобто ті, хто досі не стикався з вірусом SARS-CoV-2.

Так, безпечно. Наприклад, в ході клінічного дослідження вакцини КомірнатіТМ взяли участь 545 людей, які вже перехворіли на СOVID-19. В жодного з них не були виявлені додаткові побічні ефекти. Додаткові означає неочікувані та критичні. Підвищення температури до 38 градусів чи біль в місці уколу ними не є.

Так, безпечно.

Транспортування та зберігання

Зберігання закритих флаконів: +2°C до +8°C до 6 місяців. Уникати дії ультрафіолету.

Розкрити – до 6 годин після забору першої дози. Після зазначеного терміну утилізувати.

 

Перевезення та зберігання:  при температурі від -90 до -60оС. Розморозити перед використанням. Після розморозки вакцина може  зберігатися при температурі +2 - +8°С максимум до 120 годин. Після вказаного терміну зберігання, вакцину заборонено використовувати та її необхідно утилізувати.

Випускається в шприці та зберігається при температурі від 2 до 8 градусів.

 




























































Увага: вакцини не є взаємозамінними, тому обидві дози вакцини повинні бути від одного розробника.

Також Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зазначає, що імунізація є питанням національної безпеки та шляхом подавання пандемії. Рівень вакцинації населення 95-98%  запорука формування колективного імунітету.