Програми страхування для ІТ-бізнесу: №2. Страхування цивільної відповідальності

Програми страхування для ІТ-бізнесу: №2. Страхування цивільної відповідальності

Міжнародна практика страхування цивільної відповідальності поступово набуває популярності серед українських компаній і мова йде не тільки про представників ІТ бізнесу. Такий необхідний для ведення бізнесу на Заході поліс стає зрозумілим і затребуваним в українських компаніях з різних сфер діяльності.

У чому ж суть страхування цивільної відповідальності і чому в міжнародних договорах зустрічається вимога до виконавця мати такий поліс?

Страхування цивільної відповідальності (в договорах також може іменуватися як загальна / general, публічна / public, перед третіми особами / third part liability) - це вид страхування, який передбачає захист від претензій і позовів третіх осіб, висунутих у результаті проведення основної діяльності. Простіше кажучи, якщо в процесі роботи ваша компанія (її співробітники) завдала шкоди майну та / або здоров'ю третіх осіб, то страховик сплатить витрати. Збиток може бути завдано:

- майну орендодавця: в разі, якщо приміщення, де працює компанія, знаходиться в оренді. Прикладом може бути випадкове затоплення, виникнення пожежі, бій вікон та інші збитки, завдані приміщенню з вини страхувальника,

- здоров'ю / життю відвідувачів, клієнтів, партнерів. Наприклад, якщо після миття підлог у вашому офісі хтось із відвідувачів зламає ногу, послизнувшись на мокрій плитці, страхова компанія оплатить лікування,

- майна, що знаходиться в розпорядженні або управлінні страхувальника. Якщо замовник передав вам дорогий сервер з важливою інформацією, а один із співробітників пролив на нього каву, витрати по відновленню можуть покриватися за рахунок страхування цивільної відповідальності,

- фізичним або юридичним особам, який вони отримали внаслідок дії співробітників компанії під час їх перебування у відрядженні, наприклад, на виставці або конференції співробітником випадково було пошкоджено обладнання (екран, проектор тощо),

- споживачам, якщо застрахована відповідальність товаровиробника,

- навколишнє середовище, якщо включений ризик забруднення (suddenand accidental pollution),

- співробітникам (відповідальність роботодавця)

Будь-який бізнес в європейських країнах, США і Канаді починається з поліса цивільної відповідальності. Зверніть увагу, чи не з страхування власного майна, а зі страхування відповідальності! І все тому, що судова практика розвинених країн побудована таким чином, що кожен потерпілий може отримати компенсацію за отриманий збиток, а кожен громадянин, компанія, бізнес несе відповідальність за свої дії і компенсує їх наслідки.
У зв'язку з цим, географія дії договорів страхування цивільної відповідальності повинна поширюватися на всі країни, в яких здійснює діяльність застрахована компанія. Покриття також може включати в себе і весь світ, керуючись законодавством країни, в якій було завдано збитків.

Що ж оплатить страхова компанія, якщо станеться страховий випадок за договором цивільної відповідальності, давайте розберемося. Отже, якщо з вини застрахованої компанії третя особа, наприклад, орендодавець, зазнав збитків, припустимо, був зіпсований ремонт в орендованому приміщенні, страхова компанія сплатить кошти за претензією орендодавця відновив ремонт. Якщо ж справа дійде до суду, то страховик, відповідно до умов договору сплатить витрати на захист клієнта, а також судові витрати.
У разі страхування відповідальності роботодавця, страхова компанія зобов'язана провести виплату, потерпілому співробітнику, який отримав травму, каліцтво та ін. Під час виконання трудових обов'язків. Також компенсації підлягає збиток майну співробітника, нанесений з вини роботодавця.

Обов'язковою і важливим пунктом всіх договорів є ліміт відповідальність страховика - гранична сума, в рамках якої буде проведена виплата, якщо станеться страховий випадок і, звичайно, страховий тариф - ціна страхування. Ліміт відповідальності застрахована компанія може вибирати самостійно або керуючись вимогами замовників / споживачів.

Страховий тариф - відсоток від ліміту відповідальності, залежить від ряду факторів індивідуальних для кожної компанії: сфера діяльності, кількість співробітників, займані площі і т.д. Надавши таку інформацію співробітникам брокера на нашому сайті, ви можете отримати детальну консультацію та цінове пропозиції по вашим параметрам. https://polis24.ua/uk/strakhuvannya-biznesu/strakhuvannya-civilnoi-vidpovidalno/