На що впливає франшиза у полісі обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів

На що впливає франшиза у полісі обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів

Поняття франшизи зустрічається практично у всіх видах страховок, і поліс ОЦВ не є виключенням. Враховуючи, що автоцивілка є обов’язковим видом страхування, а «франшиза» не для всіх автовласників до кінця зрозумілим терміном, варто детальніше розглянути дане питання.

 Франшиза - це встановлена сума, яку при ДТП сплачує не страхова компанія, а власник авто. Наприклад, водій придбав страховий поліс ОСЦПВ з франшизою 2 500 грн і став винуватцем дорожньо-транспортної події, в якій пошкодив чужий автомобіль. Ремонт цього авто коштуватиме 25000 грн., відповідно страхова компанія виплатить потерпілому 22 500 грн, а ще 2 500 грн (франшизу) оплатить страхувальник з власної кишені.

 У разі, якщо пошкодження незначні, і не перевищують суму в розмірі 2 500 грн , покриття витрат бере на себе лише власник полісу.

Також звертаємо Вашу увагу, що франшиза розповсюджується лише на відшкодування матеріальних збитків, і жодним чином не впливає на відшкодування по життю та здоров'ю.

Відповідно до законодавства України, розмір франшизи не може перевищувати 2% від страхової суми, яку з кінця вересня 2019 року збільшено до 130 000 грн. Тобто максимальна сума - 2600 грн, мінімальна - 0 грн.

Звичайно ж, у водіїв постає питання, страховку з якою франшизою краще придбати. Поліс з нульовою франшизою зазвичай коштує дорожче, але у випадку аварії за вашою участю всі витрати покриває страховик. З іншого боку - якщо пошкодження чужого автомобіля будуть мінімальним та не перевищуватимуть суму франшизи ви зможете врегулювати ситуацію на місці не витрачаючи час на написання заяви та збирання пакету документів для подальшого врегулювання страховою компанією.

Сподіваємось, наша стаття була корисною для вас та ви без зайвих вагань зможете обрати найоптимальніший варіант поліса ОСЦПВ на нашому сайті Polis24.ua