Як зекономити на КАСКО

Як зекономити на КАСКО

Купівля автомобіля – це завжди крок, який супроводжується чисельними роздумами, хвилюваннями та аналізом всіх варіантів. Для більшості українців утримання автомобіля складає відчутну частину сімейного бюджету і завжди виникає природнє бажання ці витрати скоротити. Інколи це відбувається за рахунок економії на страхуванні : придбання дешевих програм або тільки полісу обов’язкового страхування відповідальності автовласників (цивілки). Проте чи варто заощаджувати на цій статті витрат, чи можна її скоротити іншим чином, давайте проаналізуємо.

Ризики автомобіліста

За статистикою минулого року в Україні трапилось 153205 ДТП (це тільки зафіксованих!), фактично по 420 ДТП щодня. Тобто ймовірність потрапити в ДТП, нехай і незначне, досить висока. Особливо якщо врахувати динаміку зростання кількості автомобілів і статистику ДТП за останні роки.

Навіть до того, як Ви сядете за кермо може трапитись купа неприємностей: хтось б'є дверима на стоянці або неуважний водій зачіпає бампер, виїжджаючи зі стоянки.

Кожен мав можливість спостерігати, як перевозяться: каміння, щебінь, пісок, мабуть не раз бачили як на високій швидкості з вантажівки випадають камінці, які можуть потрапити на Ваше авто, та пошкодити лобове скло, чи фарбоване покриття. Прикладів можна навести багато. І це тільки, що стосується ДТП, не говорячи про викрадення та інші ризики.

Для довідки. Вартість кузовного ремонту, обходиться не дешево: орієнтовна вартість фарбування одного елементу складає орієнтовно від 100 у.о. і вище, ціна на кузовні елементи: бампер, крила, фари – те, що найчастіше страждає при ДТП, залежить від моделі авто та відома більшості автовласників. Сюди додати вартість фарбування, матеріалів і роботи і вийде картина не зовсім приваблива.

Автоцивілка допоможе!

Справді, якщо автомобіль було пошкоджено з вини водія, який турботливо застрахував свою відповідальність, при чому зробив це в надійній компанії, яка сумлінно виплачує кошти, то вам хвилюватися практично не потрібно.

В такому випадку варто лише пам’ятати, що виплата за пошкодження вашого авто відбувається з розрахунку максимальної суми (зараз це 50 тис. грн.), а також з врахуванням (!) амортизаційного зносу на вузли та агрегати, що підлягають заміні.

Знос. Що це означає для вас? Наприклад: якщо внаслідок ДТП було пошкоджено бампер таким чином, що ремонту він не підлягає, то від вартості нового бампера, який буде встановлено на ваше авто, при виплаті віднімуть розмір «спрацьованості» або зносу, який розраховується в залежності від року випуску, пробігу вашого авто та інших показників. Амортизаційний знос може сягати 70% , в такому випадку виплаті підлягає тільки 30% вартості нової запчастини. Коефіцієнт зносу не застосовується до вартості ремонтних робіт. Відповідно, вам потрібно буде або відмовитися від встановлення саме нового бамперу, або доплачувати різницю у вартості самостійно.

Таким чином, автоцивілка також не є панацеєю, що може позбавити вас абсолютно всіх клопотів при ДТП.

КАСКО допоможе!

Розглянемо варіант, коли ви маєте договір страхування повне КАСКО. В першу чергу, ви розумієте, що авто застраховане від всіх можливих ризиків, серед яких ДТП, протиправні дії третіх осіб (пошкодження авто зловмисниками), викрадення, стихійні лиха, пожежа, тощо.

По-друге, ваш договір страхування укладено без врахування амортизаційного зносу ( тобто заміна пошкоджених запчастин буде відбуватися за принципом «старе на нове»), розмір франшизи (сума, яка не відшкодовується страховою компанією) вам прийнятна та зрозуміла.

По-третє, при купівлі такого договору страхування, ви звернули увагу, що ризик викрадення покривається страховою компанією з будь-якого місця, в будь-який час доби, та, лишаючи вночі автомобіль під домом ви можете спати спокійно.

Якщо все-таки сталося ДТП, то вам не потрібно чекати рішення «чужої» компанії, ви звертаєтесь в свою та отримуєте відшкодування отриманих збитків. Якщо ж навіть вина в ДТП ваша, то маючи правильно підібрані умови страхування, ви також отримуєте відшкодування.

Навіть у випадку настання іншого ризику – як, наприклад, пошкодження машини градом, ви не скаржтесь на погоду, а їдете на СТО.

Тобто, повне КАСКО забезпечить як фінансову компенсацію при збитках так і надасть спокій та впевненість за кермом.

Скільки коштує спокій?

Аналізуючи всі переваги КАСКО, у вас постане логічне питання – скільки це коштує? Вартість КАСКО залежить від багатьох факторів та розраховується індивідуально. Тут на ціну впливає все: марка, модель, рік випуску, пробіг, стаж водіння, франшиза тощо. В середньому по ринку тарифи на страхування коливаються від 3,5 до 7,5%, від вартості авто. Тобто, в середньому, за ваш спокій і за страхування автомобіля в рік доведеться платити 5,5% від його вартості. Цифра може здатися не маленькою, доки ви не знайомі з вартістю ремонту на сервісних станціях. При цьому, суму страхового платежу в більшості випадків можна сплачувати частинами – щоквартально або раз на пів року.

І все ж таки, якщо бажання страхуватися є, а от з фінансами не склалося.

Як можна зекономити на КАСКО

Здешевити програму повне КАСКО вам допоможе ряд кроків:

1. Збільшити розмір франшизи. Нагадуємо, що франшиза – це сума збитків, яка е відшкодовується страховою компанією. Наприклад, якщо франшиза складає 100 у.о., то при збитку на 500 у.о. ви отримаєте 500-100= 400 у.о. Франшиза також може бути 0 – відповідно, будь-який розмір збитків буде відшкодовано повністю (500-0=500 у.о.). Програми з франшизою 0 (нуль) є найбільш дорогими, а чим більша франшиза, тим менший ваш платіж за страхування.

2. Вказати конкретний перелік водіїв. Якщо вашим авто керують тільки певні особи, з великим стажем (від 5 років) водіння, таких осіб є невелика кількість (наприклад тільки подружжя), то вказуючи їх список, ви зможете отримати додаткову знижку. При цьому слід пам’ятати, що збитки в наслідок ДТП за участю водія, якого не було в списку, можуть бути не відшкодовані.

3. Здійснити оплату старування одним платежем. Зазвичай страхові компанії встановлюють надбавку при сплаті платежу з розбивкою, тому один платіж скоротить ваші витрати.

4. Існують також варіанти здешевлення: внести обмеження по місцю зберігання вночі, встановити зростаючу франшизу на певну кількість випадків, не покривати ДТП, що сталися внаслідок грубих порушень Правил дорожнього руху та інші. Проте ми не рекомендуємо застосовувати такі суттєві обмеження до повного КАСКО.

5. Придбати програми міні КАСКО, які не місять покриття всіх ризиків, проте коштують суттєво дешевше.

Економні програми КАСКО

До таких програм належать стандартизовані продукти, які в більшості випадків не враховують ваші індивідуальні вимоги, проте є недорогими та достатньо ефективними:

«До першого страхового випадку»

Така програма обійдеться вам відсотків на сорок дешевше за повне КАСКО та включатиме всі ризики та умови, аналогічні до повного КАСКО. Особливістю цієї програми є те, що страховий захист діє до першого страхового випадку. Коли фіксувати такий випадок ви визначаєте самі. Така програма є ефективною при покритті суттєвих збитків. По збитках, сума яких менша або дорівнює страховому платежу звернення не є доцільним.

Перевага програми – авто застраховане за ризиками «повне КАСКО» за суттєво нижчою ціною. Доцільне на випадок суттєвих збитків.

Термін дії програми рік або до першого випадку – подія, що наступить раніше.

«50 на 50»

Програми такого плану передбачають сплату за повне КАСКО одразу 50% вартості, решта 50% ви доплачуєте тільки при зверненні до страховика за відшкодуванням по старховому випадку. Після доплати 50% програма продовжує діяти на умовах повного КАСКО.

«міні КАСКО»

Обмежені програми страхування пропонуються різними страховиками та мають різне наповнення. В цілому зміст таких програм зводиться до того, що покриваються не всі ризики. Наприклад, ДТП вважається випадком, коли є 2 учасника події, тобто наїзд на перепону, стовп, пошкодження авто при маневруванні не будуть відшкодовані. Пошкодження внаслідок хуліганських дій (протиправні дії третіх осіб) можуть бути виключені, при цьому ризик викрадення буде включено. Вартість таких програм на 50-60% дешевша за повне КАСКО. При цьому, ви отримуєте відшкодування при настанні основних ризиків ДТП та викрадення за невеликі кошти.

Одже, КАСКО є одним з найбільш ефективних заходів захисту вашого авто від всіляких негараздів. Вартість повного пакету є доволі високою, але якщо вже стається страховий випадок, то кожен автовласник переконується в доцільності страхового захисту. Існують способи зменшення вартості та програми, які дозволяють економити, відповідно, умови можна підібрати під будь-який гаманець. Незалежно від програми, яку ви оберете для свого авто, бажаємо вам безпечно їздити!

Джерело: polis24.ua