Для чого потрібен поліс зеленої карти

Для чого потрібен поліс зеленої карти

Для чого потрібен поліс зеленої карти

Трохи історії

Назва полісу походить від назви міжнародної страхової системи Зелена карта. Така система була заснована ще в 1949 році на підставі угоди, яка об’єднала в собі більшість країн європейського союзу. Згодом до неї долучилися і інші країни. Країни-учасниці представлені в угоді організаціями, які об’єднують страховиків на державному рівні – моторно-транспортні страхові бюро та їх аналоги.

В угоді учасники домовились визнавати страхові сертифікати різних країн, видані за погодженим зразком та здійснювати оплату збитків по ним.

Перші страхові сертифікати системи під однойменною назвою «Зелена карта» з’явилися в тому ж 1949 році.

Вже протягом 67 років до системи долучаються нові учасники. Так Україна стала стороною угоди в 1997 році, а однією з останніх – в 2012 році долучилася Чорногорія.

Для чого потрібен поліс

За статистикою ризик ДТП при керуванні транспортним засобом є одним з найбільш вірогідних. Відповідно, при настанні ДТП одна з його сторін виявляється винною. Причиною може слугувати безліч факторів, проте результат завжди однаковий – збитки. Збитки можуть бути нанесені здоров’ю (травми, пошкодження) третіх осіб та / або їх майну (автомобілю, багажу та інш.). компенсація збитків має здійснюватися винною стороною.

Розмір таких збитків для різних країн вимірюється різними сумами. Оцінка вартості залежить від цін в країні, курсу валюти, вартості авто та багатьох інших факторів. Тому передбачити суму пошкоджень наперед дуже складно. А при шкоді, життю та здоров’ю така сума може сягнути мільйонів євро. В свою чергу, винуватець ДТП таких коштів може не мати.

В такому випадку на допомоги приходить «Зелена карта». Страховий поліс Зелена карта, покликаний забезпечити інтереси постраждалих внаслідок ДТП в іноземній державі.

При такому ДТП постраждалий отримує відшкодування в країні-перебування, відповідно до страхових сум, які встановлені в межах цієї країни. Страхову виплату контролює страхове бюро відповідної країни. Такий контроль забезпечує належну та якісну виплату всім постраждалим та звільняє винуватця ДТП від суттєвих витрат на компенсації. А постраждалі, в свою чергу, не залежні від того чи вистачить коштів у винуватця події на те, щоб оплатити їх витрати – страхова виплата покриє збитки.

Таким чином, поліс потрібен в першу чергу водіям, які подорожують за кордон, щоб захистити себе від можливих неприємностей, а також для спокою оточуючих, оскільки певним чином вони знаходяться під страховим захистом вашої «Зеленої карти».