В Україні запрацює пряме врегулювання

В Україні запрацює пряме врегулювання

В Україні запрацює пряме врегулюванняЗ 1 квітня 2016 року в Україні набуває чинності угода про пряме врегулювання, учасниками якої виступають 17 страхових компаній. Сама система розпочне свою роботу після затвердженням Антимонопольного комітету України ближче до початку травня.

Пряме врегулювання – це:

Пряме врегулювання – це система, при якій особи, транспортні засоби яких постраждали внаслідок ДТП можуть отримати страхову виплату в компанії, де вони придбали поліс цивільної відповідальності. Принцип прямого врегулювання також передбачено в новому проекті Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів», який зареєстрований в Парламенті. Проте страхові компанії не стали очікувати на законодавчі зміни і запустили пілотний проект з власної ініціативи.

Чим зручне пряме врегулювання?

Свідомий вибір – обираючи страхову компанію, тепер слід звертати увагу не на ціну, а на відгуки та надійність. Якщо раніше кожен пересічний водій шукав найдешевшу ціну на поліс і його не хвилювало чи платить компанія чи ні (бо виплату отримує постраждалий), то тепер і власник полісу може відчути на собі правильність вибору страховика.

«Своя» страхова компанія. Придбавши поліс автоцивілки в надійній страховій компанії, ви можете бути спокійні: навіть якщо станеться ДТП з чужої вини, справи ви будете мати зі «своєю» компанією, яка, в свою чергу, зацікавлена у вас як у клієнті.

Швидкі виплати. Пряме врегулювання в тому числі покликане пришвидшити процес здійснення виплат. Звернення власного клієнта до компанії стимулює якісне обслуговування, а якщо клієнт має ще й поліси з інших видів страхування, то високий сервіс – справа честі будь-якого страховика.

Як це працює?

Є кілька умов, щоб схема прямого врегулювання запрацювала: 1) внаслідок ДТП постраждали тільки транспортні засоби, 2) учасники ДТП мають діючі поліси цивільної відповідальності, 3) страхові компанії, які видали такі поліси є учасниками Угоди про пряме врегулювання, 4) страхові поліси придбані після вступи Угоди в дію, 5) сума збитків не має перевищувати 100 тис.грн.

В інших випадках, або за власним бажанням, постраждалий може звертатися по звиклій схемі – в компанію винуватця.

Компанії – учасники угоди: "АХА страхування, "Арсенал Страхування", "ПЗУ Україна", "ВУСО", "УАСКА Аска", "Оранта", "Просто-страхування", "Уніка", "Провідна", "Інго Україна", "Універсальна", "Міжнародна СК", "Кредо", "АСКО-Донбас Північний", "Колоннед Україна", "Брокбізнес", СО "Іллічівське".Доля цих страхових компаній в продажах цивільної відповідальності складає 65%.