Правила перевезення дітей у машині

Правила перевезення дітей у машині

В Україні 2021 року виявили понад 4 000 випадків перевезення дітей без автокрісел. Найбільшу кількість правопорушень зафіксовано у Рівненській, Закарпатській, Волинській та Вінницьких областях.

Діти - найважливіші пасажири в автомобілі та за їхню безпеку відповідальність несуть батьки. Тож розглянемо, як потрібно перевозити малюків у машині згідно правил дорожнього руху.

Максимальну безпеку дитини під час руху забезпечує лише автокріслоабо автомобільна люлька (залежно від віку дитини).

Перевезення немовлят

У перші місяці життя малюка рекомендовано використовувати автолюльку. Цей спеціальний пристрій, створений для немовлят, є різні категорії – до 10 кг, до 15, до 20. Дитина розташовується в ній повністю у горизонтальному положенні та пристібається спеціальними внутрішніми ременями. У положенні лежачи практично відсутнє навантаження на шию та хребет, що робить поїздку безпечною. Навіть за різкого гальмування малюку нічого не загрожує.

Перевезення дітей до 7 років

Дитина до 7 років повинна обов'язково перебувати в автокріслі, або у спеціальному утримувальному пристрої та пристебнутим ременем безпеки.

Перевезення дітей від 7 до 12 років 

Діти  віком від 7 до 12 років, і зростом нижче 1 метра 45 сантиметрів, також повинні перевозитися в транспорті, конструкцією якого передбачені ремені безпеки або ремені безпеки та дитяча утримуюча система ISOFIX. Дитина може бути як в автомобільному кріслі, так і в бустері.

Розташування автокрісла

При перевезенні дітей в автомобілі автомобільне крісло може встановлюватися як спереду, так і ззаду. Ще раз нагадаємо, що при встановлені крісла на передньому сидінні необхідно відключати подушки безпеки, тому що у разі їх активації вони можуть травмувати дитину.

Встановити крісло ви можете  як за водієм, так і посередині. Найбезпечнішим вважається місце за водієм. Однак у такому положенні спостерігати за дитиною зовсім незручно. Оптимальним варіантом буде встановлення автокрісла у центрі заднього сидіння. Водієві буде зручно доглядати малюка через дзеркало в салоні. Якщо дитина вередує і не хоче сидіти ззаду, томожна встановити крісло спереду, дотримуючись всіх описаних вище правил. Найголовніше – відключити подушки безпеки.

Штрафи

Діючі в Україні правила не дозволяють перевезення дітей віком до 12 років і зростом нижче 1 метра 45 сантиметрів без спеціальних пристосувань. При цьому в конструкції транспортного засобу їх установка повинна бути передбачена.

Порушення правил веде до складання адміністративного протоколу і накладення штрафу:

  • за одиничне порушення в році - 519 грн.;
  • за повторне – 850 грн.

Автокрісло має відповідати вазі та зросту. Слід вибирати якісний продукт, що підходить вашій дитині, тому і обирати варто разом з нею.