Нацкомфінпослуг має намір анулювати ліцензії підконтрольних резидентам РФ страхових компаній

Нацкомфінпослуг має намір анулювати ліцензії підконтрольних резидентам РФ страхових компаній

Нацкомфінпослуг має намір анулювати ліцензії підконтрольних резидентам РФ страхових компанійНацкомфінпослуг намір анулювати ліцензії підконтрольних резидентам РФ страхових компанійНаціональная комісія, що здійснює держрегулювання ринку фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), має намір анулювати ліцензії на здійснення страхової діяльності ТДВ "СК" Allianz Україна ", ПрАТ" СК "Гута-Україна" (обидва - Київ) і ПрАТ "СК" Гарантія-Життя "(Харків) у зв'язку з встановленням факту вирішального контролю над діяльністю компаній резидентів Російської Федерації.

Відповідні розпорядження від 31 грудня 2015 оприлюднені на сайті регулятора і набирають чинності з 30 січня 2016 року.

Згідно з розпорядженням Нацкомфінпослуг, вирішальний вплив на діяльність СК "Allianz Україна" надає ВАТ "СК" Альянс "(РФ), якому належить 99,978% її статутного капіталу. Крім того, іншими акціонерами компанії також є резиденти РФ - ТОВ" СК "Альянс Життя" володіє 0,021% акцій страховика, ТОВ "Прогрес-Мед" - 0,001% акцій.

Нацкомфінпослуг встановила, що вирішальний вплив на діяльність СК "Гарантія-Життя" надає громадянин РФ Олександр Лалаян, що володіє 50% її статутного капіталу. Також 49% акцій страховика належать українському ТОВ "Міжнародний фінансовий оператор лідер", одноосібним власником якого є громадянин України Євген Черногубов. Йому ж належить залишився 1% акцій СК.

За даними регулятора, вирішальний вплив на діяльність СК "Гута-Україна" надає ЗАТ "Гута-Страхування" (РФ), якому належить 99,8734% її статутного капіталу. Іншими акціонерами страховика є українські ТОВ "КЛМ" з часткою 0,0165% акцій і ТОВ "левеража" з часткою 0,1101%.

Крім того, Нацкомфінпослуг встановила, що вирішальний вплив на діяльність СК "Гута-Україна" у сфері компетенції наглядової ради надають голова та члени ради - громадяни РФ, у сфері компетенції ревізійної комісії - голова і члени комісії, також є громадянами РФ.
Як наголошується, компанії надали інформацію про структуру власників, складах наглядової ради і ревкомісії на вимогу регулятора.

Нацкомфінпослуг намір анулювати 29 ліцензій СК "Allianz Україна" (20 на здійснення добровільного страхування і дев'ять - обов'язкового), ліцензію СК "Гарантія-Життя" на здійснення добровільного страхування життя, а також 23 ліцензії СК "Гута-Україна" (17 на здійснення добровільного страхування і шість - обов'язкового).

Регулятор звертає увагу на те, що анулювання ліцензій не звільняє компанії від виконання зобов'язань за укладеними договорами.

СК "Allianz Україна" зареєстрована в 2002 році. З 2005 року компанія входить до складу міжнародного фінансового холдингу Allianz, надає послуги корпоративним і приватним клієнтам по всій території України. Статутний капітал компанії становить 63160000 грн.
СК "Гарантія Життя", зареєстрована в 2007 році, спеціалізується на страхуванні життя. Статутний капітал страховика - 11 млн грн.

СК "Гута-Україна", зареєстрована в 2003 році, спеціалізується на наданні послуг у сфері ризикового страхування. Статутний капітал страхової компанії становить 9081000 грн.

Джерело: Інтерфакс Україна