МТСБУ схвалив революційні зміни в закон про ОСАГО

МТСБУ схвалив революційні зміни в закон про ОСАГО

Электронный полис ОСАГО появится в 2015 годуПрезидія МТСБУ схвалила зміни до закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", прийняття яких дозволить змінити страховий ринок, зробити його прозорим, відповідним європейським стандартам.

- "Президія МТСБУ завершла ще одну важливу роботу, яка є одним з елементів виконання "дорожньої карти". Це - підготовка доповнень і змін до закону про ОСЦВ, які містять все необхідне нормативно-правове забезпечення, впровадження найважливіших нововведень, необхідних для нормальної, відкритої роботи ринку, зокрема, введення електронного поліса, прямого врегулювання, реформування корпоративного управління МТСБУ. Це в подальшому дозволить уникнути юридичних конфліктів, які сьогодні закладені в регулюючих документах", - зазначає президент бюро Юрій Гришан.

Розробку відповідного законопроекту очолював правовий комітет МТСБУ за участю робочих груп у складі фахівців, страхових компаній, зокрема, "АХА страхування", СТ "Іллічівське", СК "Глобус", СГ "ТАС", НАСК "Оранта", "PZU Україна".

На думку розробників документа, для успішної роботи ринку ОСАЦВ необхідно першим: ввести не пізніше ніж у 2016 році пряме врегулювання, що дозволяло постраждалим в ДТП отримувати відшкодування в компанії, що продала поліс. Для цього пропонується в рамках бюро створити кліринговий центр, який буде оперативно здійснювати взаєморозрахунок між страховиками за проведені виплати. Відповідне рішення дозволить припинити демпінг, прискорити процес виплат, підвищить довіру до страхових компаній.

Друге: також у 2016 році перевести весь процес оформлення полісів ОСАЦВ виключно в електронну форму. Тобто, Поліс є дійсним з моменту внесення інформації про нього в Єдину централізовану базу МТСБУ, що не тільки дозволить прибрати з ринку підроблені бланки, а й полегшить роботу працівникам ДАІ за визначенням достовірності страховки. Враховуючи, що велика кількість учасників ОСАГО знаходиться в сільській місцевості, де можуть бути проблеми з інтернетом, у законопроекті передбачений перехідний період у 18 місяців, при якому буде діяти паперовий і електронний поліс одночасно. Крім того передбачається, що за бажанням клієнта йому буде надавати виписка з бази про наявність страховки.

Крім того, для стабільної роботи МТСБУ з метою запобігання подальших недружніх втручань в його роботу пропонується змінити статтю, що регулює повноваження керівних органів бюро, виключивши з неї їх функціональні обов'язки і закріпивши, що вся їхня робота закріплена статутом бюро і регламентується загальними зборами його членів.

Четвертим важливим рішенням, на думку президії бюро, є внесення змін до регламентних виплат шляхом їх законодавчого закріплення. МТСБУ почне їх здійснювати в разі, якщо страховик після закінчення строку, встановленого Нацкомфінпослуг на виконання вимог приписів, виданих регулятором для поновлення дії ліцензії на ОСАЦВ, і в разі банкрутства страхової компанії.

Найближчим часом розроблені пропозиції щодо внесення змін до законопроекту будуть передані на погодження та затвердження в Нацкомфінпослуг для подальшої передачі до Верховної Ради.

За словами Ю.Гришан, на даний час президент і дирекція МТСБУ проводять консультації з депутатами фінансового комітету Верховної Ради з метою підтримки всіх основних європейських нововведень і регуляторних механізмів роботи бюро для побудови досконалого та прозорого ринку.