Правила перевезення дітей в автомобілі

Правила перевезення дітей в автомобілі

Особливості перевезення дітей в автомобілі скеровані на забезпечення їх максимальної безпеки під час руху. Згідно Правил дорожнього руху існує ряд вимог, зокрема, діти можуть їхати в салоні легкового та в кабіні вантажного автомобіля. Перевезення малечі на задньому кріслі мотоцикла, в причепі, мото-колясці заборонена.

Відповідно до конструктивних особливостей транспортного засобу водій зобов’язаний забезпечити безпеку своїх пасажирів.

Основна вимога: діти до 12 років під час їзди в автомобілі, що обладнаний ременями безпеки зобов’язані перебувати у дитячому кріслі (або авто люльці) – це спеціальний пристрій, що утримує дитину зафіксовану та зменшує ймовірність отримання нею серйозних пошкоджень при дорожньо-транспортних пригодах, маневрах, різкому гальмуванні. Окрім крісла може використовуватися бустер або трикутник-адаптер.

Чому не можна перевозити дітей без авто крісел?

Конструкція автомобіля, в якому є ремені безпеки, розрахована на пасажирів зростом від 150 см, тоді ремені безпеки здатні повністю виконувати свою функцію. Вважається, що саме після досягнення дитиною 12-ти річного віку, її зріст буде такий, що дозволить їздити без додаткових пристроїв, користуючись тільки ременями.

Перевезення немовлят

Самих маленьких пасажирів необхідно возити в автолюльці – спеціальному пристрої, що фіксується на задньому ряді крісел за допомогою автомобільних ременів. Розташовувати люльку слід перпендикулярно до напрямку руху. Дитину слід закріпити спеціальними ременями в люльці, що дозволить забезпечити комфортний та безпечний проїзд.

Перевезення малечі також можливе в люльці, розташованій на передньому сидінні, тоді вкрай важливо не забути відключити подушку безпеки переднього пасажира. Вимоги до кріплення немовля в такому випадку аналогічні для попередніх.

Перевезення дітей в дитячому кріслі

Наявність такого крісла не тільки вимогою правил дорожнього руху але й об’єктивною необхідністю, яка здатна зберегти життя дитині в критичній ситуації. Для того, щоб дитина почувалася зручно, важливо правильно підібрати автомобільне крісло.

Перевезення дітей в дитячому кріслі

Автокрісла для дітей поділяються на групи, в залежності від ваги і відповідно до віку дитини. При виборі крісла ви маєте докладно ознайомитися з його характеристиками, щоб зробити вірний вибір.

Бустер – це своєрідний підвид авто крісла, який являє собою підкладку або сидіння, яке дозволяє зафіксувати дитину автомобільними ременями безпеки на відповідній висоті. Бустери рекомендуються до використання для дітей старших 3-х років та вагою більше 15 кг.

Трикутник-адаптер – це засіб для безпеки перевезення дітей, який виглядає як накладка на ремені, що забезпечує їх фіксацію. Адаптер рекомендований до використання, якщо вік дитини більше 10 років та вага більше за 36 кг. Цей пристрій є зручним, якщо планується поїздка в авто не обладнаному авто кріслом.

Цікаві факти про авто крісло

Вперше прототип авто крісла для дітей було винайдено в 1935 році в США. Таке авто крісло не виконувало функції безпеки, проте утримувало дитину на місці, що дозволяло водію не відволікатися від дороги.

Цікаві факти про авто крісло

В наступні роки крісло підлягало неодноразовій модернізації, а з 1958 року під егідою ООН була прийнята Угода про забезпечення дитячої безпеки в автомобілі, яка містила вимоги щодо її забезпечення. Цікаво, що концерн Volvo вперше представив дитяче авто крісло на міжнародній виставці в 1967 році. А в 1970 в Німеччині було заборонено виробництво авто без ременів безпеки.

Конструкція авто крісел щороку модернізується та покращується з основною метою – забезпечити максимальну безпеку дітей під час руху. Спеціалісти додатково рекомендують розміщати на автомобіль, в якому перебуває дитина спеціальні позначки, які інформуватимуть інших водіїв, про дитину в авто. Також рекомендується проводити страхування всіх пасажирів і в тому числі дітей від нещасних випадків. Поліс страхування покриває всі посадочні місця в авто та забезпечує фінансову допомогу у випадку непередбачуваних ситуації. Поліс можна замовити тут.