Чому українським ІТ-компаніям потрібно страхувати свою професійну або громадянську відповідальність

Чому українським ІТ-компаніям потрібно страхувати свою професійну або громадянську відповідальність

Чому українським ІТ-компаніям потрібно страхувати свою професійну або громадянську відповідальністьВсе частіше перед українським ІТ компаніям постає питання в страхуванні своєї професійної відповідальності (Professional Indemnity) або цивільної відповідальності (загальна відповідальність GL).

Як відомо, у Світі практика претензійно-судової діяльності та захисту прав споживачів є дуже розвиненою. Відповідно, позови, спричинені збитками від професійної діяльності є частими та можуть досягати суттєвих сум.

До прикладу варто пригадати, як у 2004 році для агентства з підтримки дітей у Великобританії (CSA) компанія EDS представила досить складну ІТ систему. В цей же час, Департаментом по роботі і пенсій (DWP) приймається рішення про реструктуризацію даного агентства. І в результаті цього були введені незворотні помилки, оскільки дві частини програмного забезпечення були повністю несумісні. Система якимось чином змогла переплатити 1,9 мільйону чоловік, заплативши ще 700 000 доларів, заплатила 7 мільярдів доларів у вигляді несплаченої допомоги по догляду за дитиною, відставання в 239 000 випадків, 36 000 нових випадків «застрягли» в системі і коштувало платникам податків Великобританії більше 1 мільярда доларів. І це була помилка в програмі, замовленій на рівні держави, що вже казати про менш масштабних замовників. Тут помилки виникають набагато частіше.

На сьогоднішній день іноземні замовники ІТ послуг бажають підкріпити впевненість у отриманні якісного ІТ продукту страховими гарантіями.

Страхування професійної відповідальності Professional Indemnity (PI) – передбачає відшкодування шкоди, завданої Третім особам внаслідок невірної професійної дії Страхувальника (Застрахованої особи) під час надання професійних послуг.

Страхування професійної відповідальності покриває:
• помилки працівників, консультантів та субпідрядників, які нанесли шкоду Замовнику /його клієнтам / споживачам
• претензії, спричинені ненавмисним порушенням прав інтелектуальної власності, патентів або конфіденційної інформації
• фінансовий збиток третьої особи, спричинений професійними упущеннями Страхувальника
• втрату даних та документів

Також крім договору професійної відповідальності, клієнти або партнери, перш ніж розпочати співпрацю, часто вимагати, щоб компанії несли певну загальну цивільну відповідальність.

Страхування цивільної відповідальності (загальна цивільна відповідальність) юридичної особи TPL (GL) – передбачає виплату згідно претензій від третіх осіб, які були висунуті Вашій компанії під час ведення нею діяльності. Даний договір відшкодовує збитки життю, здоров’ю та майну третіх осіб.

Загальна цивільна відповідальність покриває:
• Вашу поточну діяльність
• Відповідальність Вашої компанії як орендаря (у випадку оренди майна) або орендодавця (у випадку здачі майна в оренду).
• Майно у розпорядженні, зберіганні та під контролем
• Забруднення навколишнього середовища
• Відповідальність роботодавця (EL)

Донедавна, укласти такі договори страхування в Україні, було дуже складно, особливо з територією покриття весь світ. А договори страхування іноземних компаній не передбачали території страхування України, тобто страхове покриття не розповсюджувалось на працівників українських ІТ компаній.

Сьогодні, ринок страхування України вдосконалюється з кожним днем, і нічим не поступається Європейським копаніям. Договіри страхування розповсюджуються на всіх працівників компанії (штатних та тих, що надають послуги за договорами підряду (ФОП). Страхові компанії забезпечують не тільки якісний міжнародний захист із територією страхування по всьому світу включаючи США та Канаду, а й надають відповідний сертифікат страхування Європейського зразка.

Детальніше про страхування відповідальності ви можете дізнатися на нашому сайті, а також замовити розрахунок умов страхування.