Чи потрібна страховка на причіп до легкового автомобіля?

Чи потрібна страховка на причіп до легкового автомобіля?

Останнім часом на форумах та в соціальних мережах йде гостра дискусія стосовно потреби оформлення страхового поліса цивільної відповідальності на причіп. Щоб розвіяти міфи та уникнути помилок при укладенні договорів цивілки, варто уважно вивчити дане питання.

Відразу може здатись, що оформляти автоцивілку на причіп не потрібно, адже у нього немає двигуна, та й використовується лише з автомобілем для перевезення певного вантажу. Проте українське законодавство вказує, що причепи для легкових та вантажних автомобілів є транспортними засобами і для них потрібно оформляти окремий договір автоцивілки.

Припустимо ситуацію, коли в момент руху причіп від’єднавшись провокує створення аварії. В цей момент він стає «повноцінним учасником ДТП, оскільки найімовірніше завдасть шкоди здоров’ю людей чи пошкодить автомобіль іншого учасника дорожнього руху. В такому випадку компенсувати збитки буде страховка ОСЦПВ причіпа, а не керуючого авто.

Автомобілісти зі стажем розрізняють причепи за конструкцією та призначенням. А для оформлення поліса, загалом варто знати чи використовується він з легковими чи вантажними авто. Відповідно для причепа до вантажних автомобілів обираємо тип «Е», а для причепа до легкових автомобілів – тип «F".

За статистикою основним джерелом небезпеки на дорозі виступають автомобілі. Страховики враховують ці дані у своїй роботі, тому ціна поліса для причепа набагато дешевша , ніж для будь-якої машини. У 2019 році поліс ОСЦПВ для автомобіля з київською реєстрацією та двигуном об’ємом від 1601 до 2000 куб. см. коштуватиме майже 2000 грн, в той час як для причепа до легкового авто за таких же умов ціна становитиме близько 500 грн, для вантажного причепа понад 600 грн.

Сума виплат за шкоду майну по полісу ОСЦПВ - 100 тис. грн., а за шкоду заподіяну життю і здоров’ю  потерпілих, становить 200 тисяч гривень на одного потерпілого. В основному цих коштів достатньо для розрахунку з постраждалими в аваріях, бо як правило аварії за участю причіпа менш небезпечні, ніж зіткненням інших транспортних засобів.

Також нагадуємо, щоб захоплюючу та цікаву подорож закордон не затьмарити неприємністю у вигляді виписаного штрафу, не забудьте оформити Зелену карту також на причіп, оскільки це обов’язкова умова.

А для оформлення Зеленої карти та полісу цивілки зі знижкою заповнюйте всі дані на сайті https://polis24.ua