Для чого потрібен поліс ДЦВ?

Для чого потрібен поліс ДЦВ?

ДЦВЧасто, при придбанні полісів автоцивілки – обов’язкового страхування цивільної відповідальності автовласників (ОСЦВ) - у нас запитують, що таке поліс Добровільного страхування цивільної відповідальності (ДЦВ) та чи потрібен цей поліс.

Коротко пояснимо суть цього страхового продукту. Ліміт страхового відшкодування згідно полісу автоцивілки на сьогодні складає 100 000 (сто тисяч) грн. за шкоду, нанесену майну та 200 000 (двісті тисяч) грн. за шкоду, нанесену життю та здоров’ю третіх осіб.

Така сума може бути достатньою  для ремонту ненового або вітчизняного авто при невеликих пошкодженнях. Але, якщо мова йде про іноземні автомобілі середньої цінової категорії та ще якщо удар прийшовся на «життєво важливі» елементи авто, то ремонт виллється в суттєво більшу суму.

Відповідно до ст. 1194 Цивільного кодексу України, особа, що нанесла збиток, зобов’язана відшкодувати кошти, необхідні для повної компенсації понесеного постраждалим збитку. 

Стаття 1194. Відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність

Особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням). 

Отже, припустимо, сталося ДТП і максимальної суми виплати, яка була проведена страхової компанією недостатньо, щоб повністю покрити збиток, обов’язок компенсації лягає на винуватця ДТП.

Щоб уникнути зайвих витрат (а вони можуть бути дуже суттєві) рекомендуємо оформляти разом з ОСЦВ поліс добровільної цивілки ДЦВ. Вартість таких полісів є невисокою, а страхове покриття ви можете обирати різне -  від 10-50 тис грн. до 500 тисяч грн. і вище. Тоді ваша відповідальність буде якісно та комплексно захищена і вам буде спокійніше.