Майбутнє автострахування: зникнення КАСКО чи нові ризики?

Майбутнє автострахування: зникнення КАСКО чи нові ризики?

Майбутнє автострахування: зникнення КАСКО чи нові ризики?У світлі динамічного розвитку нових технологій: безпілотних автомобілів, супутникового спостереження, інформаційних систем та т.і., багато хто пророкує зникнення такого виду страхування як автоКАСКО.

За даними експертів, більше 90% дорожніх пригод відбуваються з причини людського фактора, а саме з вини водія. Оперуючи цими даними і використовуючи сучасні технічні розробки можна скоротити аварійність і смертність на дорогах. Так, в США діє державна програма, яка підтримує тренд інновацій в автомобільній сфері. Завдяки такій програмі на дорогах на 30% скоротилася смертність і це всього за 3 роки роботи. Прогнозується, що до 2020 року, смертність через ДТП в США може зменшитися ще на 80%. І все завдяки «розумним» машинам.

У найближчі 20 років автомобілі будуть оснащуватися системами попередження зіткнень, індикаторами мертвих зон, системами паркування, що поступово скоротить аварійність і знизить вартість страхових полісів для власників таких машин.

Масова експлуатація автомобілів, оснащених автопілотами, прогнозується через 20 років.
Однак, майбутнє вже зовсім поруч. Сьогодні автомобілі Тесла вже оснащуються функцією автопілота, завдяки чому кількість аварій за участю цієї марки скоротилося на 40%. При подальшому вдосконаленні цієї функції аварійність Тесли скоротитися ще вдвічі.

На питання про терміни, протягом яких компанія Тесла зможе створити абсолютно автономний і безпечний автопілот, засновник компанії Ілон Маск в інтерв'ю Крісу Андерсону на каналі TedX відповів так: «Я думаю, близько двох років. Адже справа навіть не в тому, щоб це працювало в 99,9% випадків. Тому що навіть якщо машина розбивається один раз за тисячу поїздок, ти ж все одно навряд чи заснеш спокійно. Ну, не повинен, принаймні. Воно ніколи не стане досконалим. Жодна система не може стати абсолютно безвідмовною... ».

Тому страхування автомобіля, навіть з системою автопілота, є необхідним. Зараз Тесла продає свої авто в Австралії та Гонконгу вже зі страховим полісом, вартість якого включена в ціну автомобіля. Ілон, вірить, що масовість страхування всіх авто і низька аварійність суттєво скоротять вартість поліса.

Разом з прогресивними технологіями з'являться і нові ризики, які зараз здаються нереальними. Програми КАСКО для «розумних» авто будуть доповнюватися страхуванням від кібер ризиків, ризиків вірусних атак, некоректного оновлення програмного забезпечення, втрати зв'язку з супутником. Страхування цивільної відповідальності водіїв може бути доповнено ризиком завданих збитків при передачі авто в управління автопілоту і багато інших. Також залишаться класичні ризики, такі як: протиправні дії третіх осіб, стихійні лиха, падіння сторонніх предметів на застраховане авто та інші.

Крім цього інновації прийдуть і в сферу обслуговування застрахованих клієнтів: подача інформації про страхову подію, оцінка збитку і отримання виплати - все за допомогою тільки смартфона прямо на місці ДТП. Розрахунок страхового тарифу на підставі даних супутникових систем про характер експлуатації авто, надання страхового покриття тільки на час використання транспортного засобу та багато інших «фішок» очікує страхові компанії в майбутньому.

Джерело: Polis24.ua