Е-ЛІКАРНЯНИЙ: ЯК ОФОРМИТИ ПЕРЕБУВАЮЧИ ЗА КОРДОНОМ

Е-ЛІКАРНЯНИЙ: ЯК ОФОРМИТИ ПЕРЕБУВАЮЧИ ЗА КОРДОНОМ

МОЗ спростило оформлення лікарняних для українців за кордоном, які стали тимчасово непрацездатними. Йдеться про такі категорії непрацездатності: захворювання або травма загального характеру; догляд за хворою дитиною; вагітність та пологи; ортопедичне протезування.

У цих випадках громадяни України мають право на оформлення електронного лікарняного та отримання соціальних виплат.

Тож, зберігайте собі алгоритм отримання лікарняного під час перебування за кордоном:

  • Зверніться за медичною допомогою до місцевого лікаря. Він має вам надати документальне підтвердження звернення та  факту тимчасової непрацездатності.
  • Медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) має бути сформований в день звернення пацієнта, згідно з висновком лікаря.
  • Якщо ви отримали МВТН за кордоном, то можете звернутись до свого сімейного чи лікуючого лікаря, перебуваючи ще за кордоном, або по поверненню в Україну.
  • Мають бути надані іноземні медичні документи та їх нотаріально завірені переклади українською мовою. На їх підставі формується листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду, і таким чином пацієнт зможе швидше отримати гарантовані державою соціальні виплати.
  • Якщо ви виїжджаєте за кордон для продовження лікування і маєте вже відкритий МВТН для продовження строку тимчасової непрацездатності, перебуваючи за кордоном, повинні надіслати лікуючому лікарю іноземні медичні документи, в яких має бути зазначені строки непрацездатності.
  • Якщо ви хворіли за кордоном (та маєте підтверджувальні медичні документи), проте не мали змоги надіслати документи лікарю з-за кордону, після повернення в Україну, протягом року (від строку лікування) ви можете звернутися до свого сімейного лікаря для формування МВТН тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах.