Що важливо знати про вакцинацію дорослих

Що важливо знати про вакцинацію дорослих

Поки світ бореться з Covid-19, інші хвороби не зникають.Подорослішавши ми повністю забуваємо про вакцинацію. Ніхто нам більше не нагадує про щеплення. А дорослі люди також мають вакцинуватися, оскільки профілактичний ефект щеплень дійсний протягом певної кількості років, після чого – зникає. І вакцинація проведена в дитинстві не захищає вас все життя. Серед виключень – вакцина від поліомієліту. При правильному введенні трьох доз інактивованої чи оральної вакцини, забезпечується пожиттєвий імунітет.

Отже, розглянемо,  які щеплення повинна обов’язково зробити кожна доросла людина?

Щеплення від дифтерії та правця — обов`язкове для всіх дорослих, починаючи з 26 років, кожні 10 років. Якщо Ви не знаєте свій вакцинальний статус, рекомендовано отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців – третя.

Щеплення від кору, краснухи, паротиту обов`язково необхідно провести невакцинованим в дитинстві дорослим – щонайменше одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту – і другу дозу через місяць.

Усім дорослим рекомендовано кожен рік робити щеплення від сезонного грипу, особливо тим, хто належать до групи ризику – люди з хронічними захворюваннями, вагітні, літні люди.

Щеплення від гепатиту А. В Україні трапляються його спалахи через забруднення води. Це захворювання викликає ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та навіть може призвести до смерті.

Щеплення від гепатиту В. Зараз будь-хто може опинитися в ситуації, коли потрібно буде хірургічно зашивати рани чи знадобиться переливання крові, тому ризик зараження вірусом гепатиту В зростає. Ви можете обрати вакцину, яка захищає тільки від гепатиту В, або комбіновану вакцину від гепатиту В та гепатиту А.

Щеплення від вітряної віспи рекомендована всім дорослим, хто не переніс захворювання в дитячому віці, а також жінкам, що планують вагітність.

Щеплення від вірусу папіломи людини - причиною 70% випадків раку шийки матки є папіломавірус.

Щеплення від менінгококової інфекції. Менінгококовий менінгіт — небезпечна інфекція, яка вражає головний та спинний мозок.

Щеплення від пневмококової інфекції. Це профілактика багатьох респіраторних захворювань. І грип, і COVID-19 можуть ускладнюватися ще і бактеріальною пневмонією, а пневмокок — її найпоширеніша причина.

Щеплення від COVID-19  - щоб убезпечити себе від всіх ускладнень, викликаних цим вірусом.

Якщо не пам'ятаєте, які щеплення отримали, то інформацію можна знайти у вашій медичній карті, у архіві поліклініки, де ви були прописані або розпитавши у рідних.

Обмежень щодо віку не має. Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці. У кожної вакцини є свій графік введення, тому обов'язково попередньо проконсультуйтесь з вашим сімейним лікарем.