Як можна застрахуватися від кібер ризиків?

Як можна застрахуватися від кібер ризиків?

Пандемія та карантин змінили дуже багато процесів у нашому житті. Те, що раніше, як здавалося, не можливо робити дистанційно швидко перейшло в он-лайн. Компанії з різних сфер діяльності розгорнули віртуальні офісі, онлайн замовлення та інтернет продажі стали звичними навіть для маленьких побутових магазинів біля дому, ресторани забезпечили оперативну доставку всього, що є у меню. І навіть медичні консультації багатьох спеціалістів спокійно відійшли від особистого візиту на інтернет консультації. А  галузі, які і так активно працювали через інтернет повністю перейшли на віддалену роботу. На думку фахівців, наземна інфраструктура для великої кількості бізнесів вже не буде настільки актуальною як раніше та багато процесів так і залишиться в подальшому в інтернеті.

Це стосується і ІТ компаній, велика кількість яких зрозуміла, що немає вже потреби у оренді чи купівлі великих офісів, в їх облаштуванні. Працівники відчули зручність у роботі із дому, або з місця, де вони перебувають та вже не хочуть вертатися до попереднього формату роботи. В цьому є свої переваги: економія на утриманні великих офісів, можливість набирати працівників з інших регіонів, навіть там, де немає представництв компанії, та багато інших переваг. Проте, разом з перевагами активізувалися і ризики. В першу чергу це ризики, які пов’язані з використанням інтернету, передачею даних та можливим витоком інформації. Адже компаніям стало важко забезпечити кібер безпеку і бути переконаними у надійності зберігання інформації. А сумні приклади витоку даних з великих і добре захищених ІТ компаній тільки підтверджують реальність загрози.

У цих умовах актуальним стає страхування від кібер ризиків, поширене в Європі та США і доступне тепер в Україні. Особливо потрібне воно компаніям, які працюють з особистими даними, мають доступ до інформації іноземних замовників, працюють з платіжними системами, зберігають, обробляють та передають важливі дані.

Страхування від кібер ризиків включає в себе кілька секцій.

Секція 1. Відповідальність за дані.

Покриваються:

-          Збитки від втрати персональних та/або корпоративних даних.

-          Аутсорсинг:  страхова компанія оплачує компенсацію за збитки третіх осіб, які сталися внаслідок порушення зобов’язань по обробці персональних або корпоративних даних.

-          Безпека комп’ютерної мережі: компенсація внаслідок події, помилки чи упущення, результатом чого стало:

а) зараження даних третіх осіб вірусом,

б) пошкодження даних або ПЗ,

в) втрата паролів та доступу до даних,

г) спотворення даних,

д) фізичне пошкодження чи знищення даних,

е) розкриття працівником даних третіх осіб.

Секція 2. Витрати на розслідування та штрафи.

Страхова компанія оплачує витрати на адміністративне розслідування  та покриває штрафи щодо даних.

Секція 3. Витрати на відновлення репутації та реагування на кібер інцидент.

Секція включає компенсацію на:

-          Повідомлення суб’єктів даних.

-          Програмно-технічну експертизу.

-           Відновлення репутації Страхувальника: оплата юридичних консультацій щодо медіа стратегії, кризового консультування та послуг незалежних консультантів зі зав’язків з громадськістю для відновлення іміджу компанії.

Страховою компанією також оплачуються витрати на відновлення пошкоджених даних, повторний збір втрачених даних або інше їх відновлення.

Договір страхування розповсюджується на країни, де знаходяться користувачі та клієнти застрахованої компанії та може охоплювати весь світ.
       Зазвичай договір страхування укладається компанією та розповсюджується на всіх її співробітників (як штатних так  і ФОП, які залучені до роботи).

         Розрахунок вартості такого страхування здійснюється для кожної компанії на підставі індивідуальних даних, таких як: сфера діяльності, географія розміщення клієнтів, ліміти страхового відшкодування та іншої інформації, яка відображається в анкеті.

Замовити розрахунок ви можете у нас на сайті :
https://polis24.ua/service/gras