Ковідні обмеження та в'їзд на територію ЄС

Ковідні обмеження та в'їзд на територію ЄС

Не маєте щеплення від коронавірусу? Чи зможете ви в'їхати на територію Європейського Союзу?

Більшість країн ЄС скасували обмеження для українців, що тікають від війни.

Греція, Хорватія, Албанія, Сербія, Косово,Швейцарія, Литва, Болгарія, Північна Македонія, Чехія, Чорногорія, Швеція, Данія, Латвія, Польща, Угорщина,Румунія, Ісландія, Іспанія (тимчасово), Косово, Словенія  - скасували всі ковідні обмеження на в’їзд (не потрібні тести, вакцинація).

Детальні умови в’їзду у кожну країну варто уточнювати окремо.

Але не всі країни зняли обмеження, повний курс вакцинації надалі вимагають: Бельгія, Естонія,Нідерланди, Фінляндія.

Для в’їзду ви повинні бути щеплені вакцинами, що визнані Європейським агентством з лікарських засобів. Наразі це BioNTech/Pfizer (Comirnaty), Moderna, AstraZeneca (Vaxzevria) та Johnson&Johnson (Janssen),  Sinovac (CoronaVac).

Більшість країн, що дозволяють в’їзд з тестом вимагають негативний ПЛР-тест зроблений не давніше, ніж за 72 год до в’їзду, або негативний антиген-тест, зроблений не давніше, ніж за 48 год.
Не забувайте, що країни, які пускають вакцинованих туристів здебільшого вимагають, щоб після останньої введеної дози вакцини пройшло щонайменше 14 днів. 

Зауважте, що деякі країни (Латвія, Румунія, Мальта, Чехія, Португалія) приймають лише сертифікати, які видані Україною відповідно до системи «Єдиний державний портал електронних послуг» (згенеровані на порталі Дія та в мобільному додатку Дія), у інших можна використати Дія або паперовий сертифікат міжнародного зразка, який видають в Україні.

Вартість медичних послуг за кордоном може бути значно вищою, ніж в Україні. Тому в будь-якому разі при виїзді варто мати страхування медичних витрат за кордоном з покриттям ковіду. Така страховка стане у пригоді як мінімум на перший час перебування. Про всі переваги такого страхування дізнавайтесь у менеджера.