УВАГА!!! УВАГА!!! Власникам діючих полісів КАСКО

УВАГА!!! УВАГА!!! Власникам діючих полісів КАСКО

Як відомо, в Україні ринкова вартість транспортних засобів визначається у доларах США. Відповідно, вартість авто у гривнях змінюється зі зміною курсу долара. 

Після початку військового вторгнення росії, прискорилися інфляційні процеси та суттєво зріс курс долара. Так, з 21 липня 2022 року офіційний курс НБУ гривні до долару встановлено на  рівні 36,5686 грн / дол. США, що на 25% вище, ніж було до вказаної дати. Тобто ринкова вартість автомобілей автоматично зросла у гривневому еквіваленті.

Чому це важливо знати власникам полісів КАСКО? 

При страхуванні автомобіля розмір страхової суми  встановлюється у гривнях на рівні 100% ринкової вартості на день страхування. Оскільки ринкова вартість у гривнях зараз зросла, то страхова сума вже не дорівнює 100% такої вартості.

Відповідно, страхова компанія згідно умов договору може застосовувати при здійсненні страхової виплати принцип "пропорційності".

Як це виглядає?

Припустимо, ваше авто на момент страхування коштувало 20 тис. доларів, що по курсу 29,25  складало 585000 грн. І ця цифра у вас встановлена в договорі КАСКО як страхова сума. Станом на сьогодні курс НБУ  становить 36,57, і вартість ТЗ автоматично зросла до 731400 грн. та тепер перевищує страхову суму на  25%. 

Якщо не збільшити страхову суму по КАСКО на цей відсоток, то страхова виплата буде здійснена наступним чином:

  • при викраденні чи повному знищенні - 100% від страхової суми (за мінусом франшиз та інших сум, які можуть бути передбачені вашим договором),
  • при частковому пошкодженні, наприклад при ДТП: нарахована сума страхового  відшкодування буде зменшена на 25%, оскільки спрацює пропорційність.

Що з цим робити?

Рекомендуємо доплатити страховий платіж, за термін, який залишився до закінчення дії договору КАСКО, виходячи з розміру нової ринкової вартості авто. Це дозволить вам отримати повний захист і страхові виплати у повному розмірі.