В Україні з'явиться електронний страховий поліс ОСЦПВ, а поліція отримає доступ до баз даних страховиків для оперативної перевірки автентичності страхових полісів водіїв

В Україні з'явиться електронний страховий поліс ОСЦПВ, а поліція отримає доступ до баз даних страховиків для оперативної перевірки автентичності страхових полісів водіїв

В Україні з'явиться електронний страховий поліс ОСАГО, а поліція отримає доступ до баз даних страховиків для оперативної перевірки автентичності страхових полісів водіївЗавдяки впровадженню електронного полісу спроститься можливість перевірки його наявності з боку поліції і зведеться до мінімуму ймовірність покупки поліса у шахраїв.

Нацкомфінпослуг затвердив Положення про особливості укладання електронних договорів ОСЦПВ. Про це повідомляє прес-служба Нацкомфінпослуг. Положення встановлює обов'язки страховика і основні правила при укладанні електронних договорів страхування.

"Робота з впровадження електронних полісів проводилася протягом шести років і вийшла в активну фазу в минулому році, - зазначив голова Нацкомфінпослуг Ігор Пашко, - сьогодні ми робимо важливий крок в історії вітчизняного страхування. Сподіваюся, що в третьому кварталі цього року українські водії вже зможуть скористатися першими електронними полісами ОСЦПВ".

Згідно з положенням, власники транспортних засобів зможуть крім традиційного способу придбання поліса автоцивілки, укладати договори через інтернет і отримувати електронні поліси страхування. Для цього автовласник направляє страхувальнику заяву, в якій зазначає необхідні відомості. Страховик, в свою чергу, формує йому пропозицію укласти договір ОСЦПВ і реєструє в базі даних МТСБУ. Важливо, що ця пропозиція діє до закінчення доби, в які воно сформоване.

Якщо власник автомобіля погоджується з отриманою пропозицією укласти договір страхування, він направляє страхувальнику повідомлення - тобто акцептує або підписує договір страхування. Страховик формує поліс ОСЦПВ і реєструє його в базі даних МТСБУ.

Підтвердженням укладення електронного договору страхування стане відправка клієнту електронного документа - візуальної форми (PDF) страхового поліса. Разом з ним страховик направляє страхувальникові перелік своїх представників, уповноважених обробляти претензії, спеціально затверджений знак і бланк повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка.

Протягом року з дати введення електронного поліса в обороті будуть обидві форми полісів.

Завдяки впровадженню електронного поліса ймовірність придбання поліса у шахраїв зводиться до мінімуму, а споживачі фінансових послуг отримують додаткові гарантії майбутніх виплат.

Також спроститься можливість перевірки наявності поліса з боку поліції - вона зможе це робити через доступ до централізованої бази даних МТСБУ. Завдяки реєстрації всіх полісів в базі МТСБУ, поліцейські зможуть проводити оперативну перевірку страхових полісів: з'ясовувати їх наявність у водіїв і виявляти підробки, завдяки доступу до баз даних страхових агентств з планшета.

Про це йшлося під час зустрічі представників МВС, керівників Нацполіціі і прикордонників з представниками Моторного (транспортного) страхового бюро України в четвер, 2 лютого.

За його підсумками заступник голови Нацполіціі-керівник патрульної поліції Олександр Фацевіч дав завдання підлеглим найближчим часом організувати зустрічі за участю фахівців і юристів, на яких необхідно переглянути нормативну базу та технічні можливості для настройки якнайшвидшого доступу поліцейських до баз даних страхових компаній. Він пояснив, що ряд страхових компаній, які надають свої послуги без ліцензії, видають незаконні страхові поліси і користуються не завжди ідеальною роботою служб контролю.

У свою чергу заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький додав, що разом з безпосереднім доступом до сервера з базами даних, при перевірці водія або його автомобіля, повинна відбуватися "підв'язка" інформації про страховий поліс, терміни його дії та інше. Він звернувся до страховиків із проханням надавати поліцейським інформацію про ДТП, оформлених по європротоколу (тобто без участі поліцейських), для проведення аналітики і подальшої профілактики скоєння ДТП.

Як вважає голова Громадської ради при МВС Володимир Мартиненко, поліції необхідно надати доступ до баз страхових об'єднань, особливо коли мова йде про впровадження електронного полісу, до якого йде Україна.

Учасники зустрічі домовилися про створення відкритої робочої групи для розробки реальних кроків у сфері доступу правоохоронних органів до інформаційних серверів страховиків, а також алгоритму подальшої роботи при виявленні правопорушників.

Джерело: Кабінет міністрів України