До уваги водіїв: зростуть штрафи!

До уваги водіїв: зростуть штрафи!

До уваги водіїв: зростуть штрафи!В Верховній Раді зареєстровано новий законопроект №6679 щодо посилення санкцій за порушення Правил дорожнього руху. В проекті крім вже існуючих в Законодавстві підстав для зупинки транспортного засобу додали ще право зупиняти для перевірки на тверезість.

Відповідно до проекту, водій не матиме право відмовитись від проходження тесту на алкоголь. Разом з тим, пропонується збільшити штрафи за перебування у стані сп’яніння та подано більш детальна градація ступенів сп’яніння.

Нагадуємо, що зараз діє просте визначення стану тверезості: до 0,2 проміле алкоголю в крові – тверезий, більше – не тверезий. При деталізації ступенів сп’яніння розмір штрафів також буде різний:

0,2-0,5 — штраф 10 200 грн;
0,5-1,0 — штраф 10 200 грн + 1 рік без прав;
1,0-2,0 — штраф 20 400 грн + 3 роки без прав;
2,0 … — штраф 40 800 грн + 3 роки без прав;
всі порушення повторно: 40 800 грн + 10 років без прав.

Планується дозволити проведення рейдів для «відлову» нетверезих водіїв. При цьому поліція зобов’язана встановлювати спеціальні тимчасові знаки в зонах такої перевірки. Водії мають право оскаржувати результати перевірки та повторно проходити тести на алкоголь в будь-якому медичному закладі зразу після зупинки для перевірки. Далі ці результати аналізів можуть бути використані в суді.

Джерело: Polis24.ua