Збитки в зоні АТО. Чи відшкодують страхові компанії?

Збитки в зоні АТО. Чи відшкодують страхові компанії?

Тривалий час точиться дискусія щодо компенсації збитків, нанесених застрахованим об’єктам в зоні АТО. Вже відбулося ряд гучних судових спорів як між страховиками і страхувальниками, так і між страховиками та регулятором. Нещодавно страхова компанія «ПЗУ Україна» виграла апеляційний суд в Нацкомфінпослуг щодо скарги, яка була подана регулятору з причини не виплати страховиком майже 4 млн.грн. майнового збитку, нанесеного складу в Луганську.

Страхова компанія «АХА Страхування» також отримала рішення апеляційної інстанції щодо правомірності відмови у виплаті по збитках, нанесених застрахованому обладнанню під час бойових дій у Донецькій області. Розмір збитку було оцінено в 25 млн.грн.

Суд став на сторону страховика і в справі СК «Інго Україна», яка відмовила у компенсації компанії, чиї автомобілі були викрадені представниками ДНР.

Основою більшості відмов є посилання на форс-мажорні обставини, які зазначені в договорах страхування як обставини, за яких сторони звільняються від обов’язку виконувати свої зобов’язання згідно договору. Також спираються на заяви компетентних органів про багато чисельні терористичні акти в зоні АТО.

Частина компаній для уникнення вказаної проблеми обмежує території дії своїх договорів страхування. Страхувальники ж можуть в договорах майнового страхування додатково включати опцію покриття політичних ризиків. Такі ризики передбачаються окремим договором, який є доволі вартісним, проте, як ми бачимо з практики, розмір нанесених та неоплачених ризиків може бути значно більший за сплачені страхові платежі. Звичайно, тепер в зоні АТО, страхування є фактично не можливим, проте на іншій території України страхування політичних ризиків, яке включає в себе компенсацію збитків, понесених внаслідок тероризму, бунтів та страйків є досить актуальне.