Страховиків віддадуть в гарні руки. Законопроект про передачу повноважень Нацкомфінпослуг НБУ і НКЦПФР прийнятий за основу

Страховиків віддадуть в гарні руки. Законопроект про передачу повноважень Нацкомфінпослуг НБУ і НКЦПФР прийнятий за основу

Страховиків віддадуть в хороші руки. Законопроект про передачу повноважень Нацкомфінпослуг НБУ і НКЦПФР прийнятий за основу

Верховна рада України прийняла за основу законопроект про розділення повноважень Нацкомфінпослуг між Національним банком України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Депутати проголосували за даний законопроект в першому читанні і взяли його за основу 7 липня на вечірньому пленарному засіданні Ради.

Останній раз законопроект, який був внесений на розгляд рік тому, ставився на голосування 12 травня, але тоді депутати не голосували за нього. Тоді депутати скептично ставилися до того, що даний законопроект, ініційований Президентом України, до кінця 2016 року буде прийнятий і переконували, що ліквідації Нацкомфінпослуг і перекладу функцій Страхнагляд до НБУ до кінця 2016 року не відбудеться.

Національний банк традиційно, як і минулого разу, закликав парламент підтримати законопроекти №2413-а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг» та №2414-а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг ».

Прийнятий за основу Законопроект, який був зареєстрований в парламенті рік тому 20 липня 2015 року, пропонує здійснити перерозподіл повноважень державного регулювання фінансової діяльності від Нацкомфінпослуг до НБУ і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, передбачивши при цьому виключення з відповідних законодавчих актів всіх норм з посиланнями на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

- «Національний банк очікував ухвалення цього законопроекту більше року, ми вдячні народним обранцям за підтримку сьогодні. Це - стратегічно важливий і необхідний крок для побудови прозорого ринку фінансових послуг. Нацбанк має всі можливості для одночасного здійснення ефективного нагляду за банківським ринком і ринком небанківських фінансових послуг. Тільки ефективний консолідований нагляд підвищить захищеність і збільшить довіру до ринку з боку споживачів фінансових послуг », - зазначив заступник Голови НБУ Владислав Рашкован.

За його словами, законопроект відводить півроку для передачі функцій від Нацкомфінпослуг Національному банку. - «Спеціальна команда менеджерів проектного офісу НБУ вже веде підготовчу роботу з перерозподілу функцій Нацкомфінслуг. Зараз здійснюється аналіз ключових сегментів ринку небанківських фінансових послуг, а саме страхового, лізингового, кредитних спілок та фінансових компаній », - зазначив Владислав Рашкован.

- «Зміна інституційної структури жодним чином не призведе до коригування в сторону зменшення планів, які поставила перед собою Нацкомфінпослуг на 2016 рік», - запевнив Глава Нацкомфінслуг Ігор Пашко.

Проектом передбачено, що НКЦПФР буде здійснювати регулювання всіх видів діяльності, пов'язаної з цінними паперами і фондовим ринком, а також регулювання системи накопичувального пенсійного забезпечення та діяльності недержавних пенсійних фондів, включаючи їх адміністрування.

До повноважень Національного банку відповідно до положень законопроекту пропонується віднести державне регулювання страхової діяльності, системи кредитної кооперації і всіх видів небанківських фінансових послуг, не пов'язаних з ринками цінних паперів і похідних (деривативів), фондовим ринком і системою накопичувального та недержавного пенсійного забезпечення.

Такий розподіл сприятиме більшій прозорості державного регулювання фінансового ринку і оптимізації регуляторного впливу на його учасників. Регулювання наблизиться до стандартів, які діють в банківському секторі з урахуванням кращих міжнародних практик.

Перехід регулювання небанківських фінансових установ до НБУ дозволить:

- Скоротити кількість органів державного нагляду за ринком небанківських фінансових послуг
- Очистити ринок від несумлінних гравців
- Ввести однакові прозорі правила гри
- Стимулювати інтенсивний розвиток цього ринку
- Збільшити інвестиційну привабливість небанківських фінансових установ
- Знизити вартість надання фінансових послуг споживачам
- Збільшити захищеність користувачів фінансових послуг.

Зміни, які введуть законопроекти №2413-а і №2414-а, кажуть у Нацбанку, спростять і зроблять більш прозорими прийняття управлінських рішень в цій сфері, поліпшать умови ведення бізнесу з одночасним посиленням відповідальності суб'єктів ринку.

Джерело: Форіншурер