Нові правила в'їзду в Шенгенську зону

Нові правила в'їзду в Шенгенську зону

З 2021 кожному українцю, який плануватиме перетнути кордон країн Шенгенської зони доведеться заплатити 7€ та заповнити онлайн-анкету ETIAS. Дану процедуру потрібно проходити раз в три роки.

Найперше варто сказати, що безвізовий режим зберігається і відкривати візу у консульствах не потрібно. Реєструватись в ETIAS (Європейська система інформації і авторизації мандрівників) можна на сайті або в мобільному додатку. Такі правила діють для громадян України, Молдови, Грузії, Канади, США та низки інших країн. Повний перелік опубліковано на офіційному порталі ETIAS.

Реєстрація в ETIAS займає приблизно 10-15 хвилин, в той час як відкриття шенгенської візи триватиме мінімум 15 днів.

Під час заповнення анкети треба вказати країну в’їзду в Шенгенську зону, кордон з якою обов’язково перетнути. Після цього обмеження знімаються та можна вільно подорожувати. Загалом порядок перебування не зміниться, тобто можна знаходитись 90 днів на території Шенгену протягом 180-денного періоду.

Єврокомісія стверджує, що такий захід необхідний перш за все для боротьби з тероризмом. Введення ETIAS обговорювалось давно, проте після терористичних актів у Франції та Бельгії в 2015-2016 роках процес пришвидшили. Аналогічна система вже існує в США (запровадили після теракту 11 вересня), Великобританії, Китаї та Канаді.

Загальна перевірка кандидатів здійснюватиметься по декількох базах: інформаційній системі Шенгену (SIS), візової інформаційної системи (VIS), даними Європейського поліцейського управління (EPO) і Європейського реєстру відбитків пальців біженців і нелегальних мігрантів (Eurodac). Згодом до цього списку планують додати базу Інтерполу про втрачені і викрадені документи. За попередніми даними  ETIAS оброблятиме приблизно 30 млн заявок на рік.