Страховим шахраям ускладнять життя - на нових бланках ОСАЦВ в Україні з'явиться QR-код

Страховим шахраям ускладнять життя - на нових бланках ОСАЦВ в Україні з'явиться QR-код

Страховим шахраям ускладнять життя - на нових бланках ОСАЦВ в Україні з'явиться QR-кодНайближчим часом МТСБУ запровадить нововведення, що значно ускладнить оборот фальшивих полісів ОСАГО, які після подорожчання стали користуватися популярністю у підпільних друкарень і страхових шахраїв.

На думку експертів, сьогодні відрізнити справжній поліс від фальшивого часто важко навіть людям, які знаються на страхуванні, тому що виготовляти підроблені поліси стали майстерно, визначити різницю «на око» буває вкрай складно.

Радикальним вирішенням проблеми фальшивих і фальсифікованих полісів буде повноцінне впровадження системи електронного полісу, вважає Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. Але поки йде робота над новим законом «Про ОСЦВ», який створить юридичну базу для цього, МТСБУ використовує всі ті можливості, які дають сучасні технології для боротьби зі страховим шахрайством.

Скоро на кожен бланк ОСАЦВ ще ​​в друкарні буде наноситися QR-код, який буде містити посилання на сторінку інтернет-порталу МТСБУ, де реалізована функція перевірки кожного конкретного бланка поліса за його серією та номером.

Страхувальник, що має смартфон з камерою та програмою розпізнавання QR-кодів, може зчитати код і по посиланню перевірити інформацію - чи відповідає номер поліса на бланку, який він тримає в руках, тому, що записано в Базі МТСБУ. Зрозуміло, що найкраще це зробити до того, як заплатити гроші за страховку, каже Володимир Шевченко.

Як захищений зараз бланк ОСАЦВ і що зміниться з появою QR-кодів?

Захист бланків ОСАЦВ на сьогодні виглядає так:
- Спеціальний папір
- Використання спеціальних фарб, які починають світитися червоним в променях ультрафіолетових ламп
- Використання мікротексту
- Використання трьох видів антисканерної сітки
- Нанесення номерів на бланки способом високого друку спеціальною фарбою, яка під впливом ультрафіолетового випромінювання набуває зелений колір.

Чому цих способів захисту вже недостатньо?

По-перше, тому що більшість страхувальників не знають про всі ступені захисту поліса ОСАЦВ. По-друге, для перевірки справжності поліса необхідно спеціальне устаткування УФ-лампи, яких немає в офісах продажів страхових компаній або у страхових агентів.

Крім того, можливості страхових шахраїв постійно зростають - захисні фарби можна придбати навіть у інтернеті, а мікротекст і антисканерну сітку - скопіювати і відтворити друкарським способом за допомогою спеціальних програм.

QR-код - зручне і сучасне рішення по боротьбі з фальшивками, яке не потребує використання жодних додаткових спеціальних пристроїв - програми з зчитування QR-кодів можна безкоштовно скачати і встановити на будь-який смартфон.

З метою недопущення зловмисниками підбору для подальшого відтворення на фальшивках серії і номера поліса, їх перетворення в QR-код буде кодуватися особливим алгоритмом.

- «Ні страховим компаніям, ні страхувальникам не варто турбуватися про процедуру появи нових бланків - вводитися нові бланки з кодами будуть поступово», - заявив Володимир Шевченко. - «Не буде і заміни старих бланків на нові - нові поліси ОСАГО будуть видаватися страховим компаніям в міру використання вже наявних бланків попереднього дизайну».

Тим часом, поки будуть впроваджуватися нові бланки з кодами, МТСБУ продовжує роботу над тим, щоб питання фальшивок було вирішено раз і назавжди. Бюро веде переговори з новою поліцією про можливості перевірки наявності та достовірності полісів он-лайн, допрацьовує всі деталі проекту «поліс он-лайн» і робить все можливе, щоб якомога швидше була прийнята нова редакція закону «Про ОСАЦВ».
..................

QR-код (англ. Quick response - швидкий відгук) - матричний код (двовимірний штрих-код), розроблений і представлений японською компанією «Denso-Wave» в 1994 році.

Джерело: Форіншурер