Черговий крок на шляху до безвізу пройдено!

Черговий крок на шляху до безвізу пройдено!

Черговий крок на шляху до безвізу пройдено!11 травня 2017 року Рада Європейського Союзу прийняла безвізовий режим для українців. Наступним кроком має стати підписання угоди президентом Європарламенту і послом Мальти, що головує в Євросоюзі. Даний законодавчий акт має вступити в силу через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС. Орієнтовна дата вступу прогнозується на 11 червня.

Безвізовий режим передбачає право українців перебувати на території країн Шенгенської зони без візи не довше 90 днів протягом кожних 180 днів. Основними вимогами є наявність біометричного паспорту, запрошення здійснити поїздку, або туристичну путівку, бронь готелю або інше підтвердження місця проживання.

Якщо ви плануєте в числі перших спробувати на собі безвізовий режим, то вам слід поспішати. Найдовшим в процесі отримання документів є одержання біометричного паспорту. Відмінність цього документу від звичайного в тому, що в обкладинку вбудовано спеціальний чіп, де продубльована інформація про власника, а також зберігаються дані про відбитки пальців.

Біометричний паспорт.

Для отримання паспорту особам, старшим 16-ти років у відділення міграційної служби слід надати документи:
- Заява з анкетними даними
- Громадянський паспорт (для дітей свідоцтво про народження), ідентифікаційний код
- Квитанції про оплату всіх зборів (адміністративний збір, адміністративні послуги). Вартість послуг залежить від терміну виготовлення документу.
- Старий закордонний паспорт
- Фотографії робляться в місці подання документів
Для осіб до 16-ти років окрім свідоцтва про народження слід надати заяву-анкету одного з батьків. Дітям до 12-ти років: 2 кольорові фото 3,5х4,5 см та 1 кольорове фото 10х15 см.

Підтвердження фінансового стану.

При перетині кордону українці мають підтвердити матеріальну можливість здійснити поїздку. Таке підтвердження здійснюється кількома шляхами: випискою з банку про наявність коштів на банківській картці, готівковими коштами з розрахунку 50-60 євро в день на людину.

Якщо ви плануєте користуватися власною банківською карткою за кордоном, то до початку поїздки вам слід з’ясувати у вашому банку всі особливості. Це можна зробити зателефонувавши на гарячу лінію, де можна дізнатися чи є обмеження по розрахунку за кордоном, зняти чи встановити ліміти зняття готівки, розрахунку через інтернет, довідатись про процес конвертації коштів, якщо картка у вас в національній валюті. Також, ви можете попередньо відкрити рахунок та замовити картку в іноземній валюті – євро чи доларах.

Зверніть увагу: якщо ви плануєте взяти автомобіль напрокат, то в більшості прокатних компаній вимагають ембрасовану банківську карту – карту де, номер і інші дані є обємними, тобто вибиті на карті.

Також не забудьте захопити готівкові кошти та показати їх за вимогою на кордоні.
Розмір доступних коштів має покривати весь планований термін перебування за кордоном. Якщо ви подорожуєте за запрошенням іноземної сторони та вона готова покрити ймовірні витрати на ваше перебування, це має бути вказано у запрошенні.

Страхування при виїзді за кордон.

Поліс страхування – обов’язковий документ для перетину кордону. 

Якщо подорож здійснюється автомобілем, то «Зелена карта» має покривати всю тривалість перебування. Поліс може оформлюватися від 15 днів до 1 року. Таке страхування покриває витрати потерпілих, якщо ви стали винуватцем ДТП за кордоном. Рекомендуємо не заощаджувати на такому страхуванні: по-перше, вас не випустять за кордон, по–друге, суми виплат за нанесену шкоду в іноземних державах сягають кількох мільйонів євро, особливо по життю, і якщо складеться так, що ваше авто не застраховане, це спричинить непомірні фінансові витрати.

Вартість такого полісу залежить від типу автомобіля (легковий, вантажний і т.д.), напрямку подорожі (Європа чи країни колишнього СНД), а також терміну перебування. Поліс можна придбати у вашому місті, в пунктах продажу на прикордонних територіях, а також через Інтернет. При купівлі полісу слід звернути увагу, щоб компанія була членом Моторного бюро України та мала право видавати поліси. На прикордонних пунктах є ризик придбати підроблений поліс. Якщо поїздка спланована заздалегідь, то рекомендуємо замовити поліс на сайті–агрегаторі. В такому випадку ви зможете порівняти ціни, отримати додатков «плюшки» у вигляді знижок, бонусів, карточок тех. підтримки та інш., а також перевірити достовірність полісу.

Найпростіше зробити замовлення через ресурс polis24.ua в розділі Зелена карта, де всього за кілька простих кроків ви зможете придбати необхідний вам поліс.

Страхування медичних витрат – вкрай важливий поліс для подорожуючого. Незалежно від того як ви подорожуєте: автомобілем чи іншим транспортом він є необхідний!

Як відомо, вартість лікування за кордоном дуже висока. І якщо доведеться скористатися медичними послугами, або виникне критична ситуація, що вимагатиме термінового транспортування туриста до України, то це потягне за собою не аби які витрати. Це, в більшості випадків, не по кишені пересічному українцю. Тому, обов’язково подбайте про поліс з покриттям щонайменше 30 тисяч євро (це сума в межах якої може бути надана медична допомога) на термін, що як мінімум покриває час вашого перебування в Європі, або на кілька днів його перевищує (на випадок, якщо хвороба сталася в кінці перебування).

Медичний поліс також можна придбати онлайн. Для оформлення вам знадобиться тільки дані з біометричного паспорту та банківська картка. Вказавши на сайті параметри вашої поїздки: країна (країни), кількість днів перебування, кількість учасників поїздки, ви отримаєте ряд пропозицій від різних страховиків та зможете їх порівняти, обравши найкращу. Тут ви можете обирати як одноразову поїздку, тобто коли ви їдете на визначену кількість днів, наприклад 10 і найближчим часом не плануєте більше подорожувати. Або багаторазову поїздку: коли протягом якогось періоду часу ви неодноразово перетинатимете кордон. Наприклад, якщо протягом року ви плануєте здійснити 3 поїздки терміном по 10 днів, то ви можете обрати річний поліс з терміном перебування за кордоном 30 днів.

Слід також коректно вказувати ціль поїздки, особливо, якщо ви плануєте займатися спортом чи іншими ризиковими видами діяльності.

Після замовлення та оплати полісу, вам достатньо буде просто роздрукувати документ, що надійде вам на електронну пошту і страховий захист діє.

Не забувайте, про всі розлади здоров’я за кордоном повідомляти в контактцентр, який вказаний на полісі. Асистанська компанія організує вам надання медичної допомоги.

Документи, що підтверджують термін, місце та ціль перебування.

Туристична поїздка передбачає собою бронь готелю та зворотні квитки (якщо подорож здійснюється громадським транспортом). Не забудьте такі документи – їх перевірятимуть на кордоні. Якщо ж вас запросили в гості, то оригінал запрошення також має бути наданий для огляду. В запрошені мають бути вказані контакти сторони, що запрошує та працівник митниці може пересвідчитись у дійсності, зв’язавшись з приймаючою стороною.

Джерело: Polis24.ua