Обов’язкове медичне страхування по-українськи

Обов’язкове медичне страхування по-українськи

Багато дискусій та обговорень точиться навколо реформи медицини в Україні та введення обов’язкового медичного страхування (ОМС). На розгляді Верховної Ради України знаходиться «Проект Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування».

Нагадаємо, що ОМС – обов’язковий вид страхування, відповідно до якого держава гарантує громадянам отримання базового пакету медичних послуг. Процес переходу до страхової медицини вже поступово розпочинається та за прогнозами Кабінету Міністрів має повністю завершитися до 2020 року.

Суть ОМС полягає у цільовій оплаті медичних послуг, наданих застрахованій особі медичному закладу, який такі послуги надав.

Згідно передбаченої схеми роботи між суб’єктами, які працюють з ОМС, мають укладатися наступні договори:

– договір про страхування між страхувальником, територіальним фондом ОМС і страховою медичною організацією (СМО) на користь громадянина для оплати медичної допомоги в рамках територіальної програми ОМС (страхувальником будуть виступати: для працюючого населення – роботодавці; для працівників бюджетної сфери та непрацюючих – місцеві адміністрації);

– договір між страховою медичною організацією та медичними закладами про оплату послуг у межах обов'язкового медичного страхування.

Запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування має на меті:

- за рахунок цільових страхових внесків формувати кошти на медичне обслуговування громадян;

- налагодити правовідносини між всіма учасниками (страхувальниками, страховиками, застрахованими, закладами охорони здоров’я);

- покращення якості медичних послуг, завдяки конкуренції серед закладів охорони здоров’я;

- надання медичної допомоги закладами охорони здоров’я за рахунок коштів, акумульованих у системі загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Скільки це коштуватиме

Розмір страхового платежу встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України щороку у законі про Державний бюджет України на відповідний рік з урахуванням пропозицій Уповноваженого органу на підставі затвердженої Програми страхування або доповнень та змін до неї не пізніше першого вересня поточного року.

У випадку, якщо Верховною Радою України у поточному році не було ухвалено рішення про встановлення розміру страхового платежу на відповідний рік, у наступному році сплачується страховий платіж, встановлений на поточний рік.

Страхування по-українськи

Україна планує відійти від класичної схеми ОМС та поєднати страхові внески, які будуть здійснюватися пацієнтами з асигнуваннями з держбюджету в державні медичні установи. Це відобразиться в таких інноваціях:

По-перше, відбудеться зміна розрахунку наданих послуг – оплата буде проводитися саме за надані медичні послуги, а не за койко-місце.

По-друге, буде існувати кілька страхових пакетів, набір послуг, в яких відрізнятиметься. Так, для прикладу, в мінімальний пакет входитимуть такі види послуг як швидка медична допомога, базові аналізи, з розширеного покриття: лікування діабету, СНІДу та психічних захворювань. Під мінімальний пакет будуть підпадати певні категорії громадян: пенсіонери, діти, студенти, особи з інвалідністю, вагітні та працюючі особи, які застраховані працедавцем.

Наочну схему відмінностей можна представити наступним чином:

Обов’язкове медичне страхування по-українськи

За матеріалами ресурсу «Слово і діло»