Нові реалії відповідальності пішоходів

Нові реалії відповідальності пішоходів

Відповідно до статистичних даних в Україні збивають щороку близько п’яти тисяч осіб. Половина з цих випадків відбуваються у місцях, де заборонено переходити дорогу.

На законодавчому рівні закріплено, що  шкода завдана автомобілем  відшкодовується особою, яка володіє транспортним засобом. Тобто фактично випливає, що водій винен в будь-якому випадку, якщо шкода завдана транспортним засобом.

Проте нещодавно Верховний суд України у своєму рішенні зазначив, що пішоходи,  котрі стали винуватцями ДТП,  повинні  нести матеріальну відповідальність за свої діяння.

Наприклад, якщо пішохід раптово вибіг в недозволеному місці на проїжджу частину в той момент, коли для водія на світлофорі було зелене світло, і він їхав з дозволеною швидкістю та в результаті здійснено наїзд на пішохода, окрім того пошкоджено авто водія - за останніми правилами відповідальність нестиме пішохід, який порушив ПДР.

На нашу думку, це вплине на майбутні аналогічні ситуації  на дорогах. Як наслідок, усвідомлення відповідальності може спричинити зменшення кількості ДТП за участю пішоходів.