Як застрахувати своє життя і здоров'я

Як застрахувати своє життя і здоров'я

Як застрахувати своє життя і здоров'яСтрахування життя в Україні стає усе популярніші. По суті, дана страховка передбачає захист інтересів клієнта, пов'язаних прямо або побічно зі здоров'ям та життям. За допомогою подібного поліса застрахована особа може вирішити різні завдання - накопичити певну суму коштів до виходу на пенсію, виключити недоліки загальної системи соціального страхування, забезпечити рідних та близьких у разі втрати працездатності або смерті, отримати виплату у разі травми і т.д.

Види страхування життя

Види страхування життя бувають різними. За формою - обов'язковими (для окремих професій або при одержанні іпотеки) і добровільними, за терміном - короткостроковими і довгостроковими. По цілям - ризикові та накопичувальні. Про два останні види ми розповімо докладніше.

Ризикове страхування - це актуальний спосіб фінансового захисту членів сім'ї і близьких застрахованої особи на випадок шкоди життю та здоров’ю. У подібних полісах часто враховуються ризики виникнення проблем зі здоров'ям, нещасних випадків, травм, інвалідності, появи смертельних хвороб і т.д. 

Існують накопичувальні види страхування, які передбачають планомірне формування заощаджень. Тут також закладається ризикова складова настання смерті чи непрацездатності з різних причин. Виплати виробляються або в кінці строку договору (клієнт доживає до нього), або у разі смерті (накопичені кошти отримують родичі). Це, як правило, довгострокове страхування життя, що дозволяє з невеликих внесків сформувати серйозні накопичення. В договорах передбачається і інвестиційна складова, що сприяє збільшенню доходу.

Медичне страхування

Супутній страхуванню життя вид договору - страхування здоров'я. Він переслідує інші цілі. Так, страхування здоров'я для фізичних осіб - це різновид медичної страховки, що дозволяє частково або повністю покрити витрати на оплату послуг меддопомоги. Так, у разі лікування або невідкладної допомоги, всі або частину витрат бере на себе страховик. Це стосується як проведення операцій та інших послуг лікарів, так і придбання медикаментів і лікарських препаратів.

Ключові правила страхування життя і здоров'я

Принцип взаємодій простий: застрахована особа вносить страхові платежі згідно з договором і його вимогами. Страховик захищає страхувальника від різних ризиків та / або забезпечує йому інвестиційний дохід, покриває витрати на лікування тощо Так, наприклад, відповідно до законодавства України, в накопичувальних програмах страхування гарантований інвестиційний дохід у розмірі 4%.

Термін укладання договорів накопичувального страхування, як правило, досить великий - досягає 10-20 років і більше.

Виплати при страхуванні життя по накопичувальних договорах із ризиковою складовою виникають при:

• дожитті до кінця терміна дії поліса;
• смерті застрахованої особи (з різних причин);
• смерті через ДТП, нещасного випадку (в цьому випадку страхова сума, що призначається родичам, подвоюється);
• втрати працездатності, інвалідності, інших проблемах зі здоров'ям.

Для договорів медичного страхування страховим випадком є звернення до лікарні та інші медустанови, хвороба, отримання травм, проходження регулярних профілактичних оглядів і т.д.