Що робити, якщо сталося ДТП за кордоном.

Що робити, якщо сталося ДТП за кордоном.

«Зелена карта» – це свого роду «ЦИВІЛКА», що діє за кордонами України. Наявність діючого полісу «Зелена карта» є обов’язковою умовою для відвідування на власному авто країн, які входять в міжнародну систему автомобільного страхування «Зелена карта». В цю систему включені 48 країн (практично всі країни Європи, Россія, Беларусь, Молдова, Азербайджан і ряд країн Азіі та Африки).

Поліс «Зелена карта» гарантує, що у випадку ДТП, яке трапилось за кордом, з вини водія авто (власника полісу), шкода потерпілим буде компенсована страховою компанією.

Вартість даного полису залежить від типу авто, країни, яку Ви збираєтесь відвідати, а також терміну дії договору (від 15 днів до 1 року). Вартість полісу встановлюється законодавчо і  є однаковою у всіх страхових компаніях.

Про наявність полісу «Зелена карта» рекомендовано попіклуватись завчасно.

В разі настання ДТП за кордоном, Ваші дії наступні:

- викличте поліцію, а при наявності постраждалих, швидку допомогу, та надайте їм першу допомогу;

- ні в якому разі не залишайте місце ДТП до приїзду поліції;

- візьміть всі данні другої сторони (сторін) – прізвище водія, контактний телефон, назву страхової компанії та номер полісу, запишіть свідків та їх контакти, по можливості сфотографуйте місце ДТП, пошкодження авто;

- не підписуйте ні яких документів, зміст яких Вам незрозумілий, але як що цього не уникнути, зазначте, що Ви не розумієте змісту документу та мови якою він складений;

- в разі, як що Ви винуватець ДТП, віддайте другому учаснику копію полісу, оригінал полісу «Зелена карта» не віддавайте ні в якому разі;

- по поверненню в Україну негайно з’явіться в свою страхову компанію з заявою про настання страхового випадку;

- в разі, як що винуватцем ДТП є громадянин країни в якій ви перебували, обов’язково викличте поліцію, ні в якому разі не складайте Європротокол, та не віддавайте копію полісу «Зелена карта» (з прибуттям в Україну може з’ясуватис, що Ви помінялись місцями з винуватцем ДТП).

 

Порядок дій в разі ДТП мало чим відрізняється від дій при настанні ДТП в Україні і радимо вивчити його ще до виїзду за кордон. Також рекомендуємо встановити при виїзді за кордон відеореєстратор.