Тест на COVID-19. За та проти

Тест на COVID-19. За та проти

З появою у вільному доступі тестів на Covid-19, у багатьох виникає питання: як працює цей тест, чи треба його проходити і чи можна довіряти результатам.

На сьогоднішній день такі види тестів: експрес тест і ПЛР тест. Як вони працюють:

  1. Експрес тест показує чи є в крові антитіла до вірусу. Антитіла - це вид білків, який виробляється організмом для боротьби з вірусом. Відповідно, коли людина стикається з вірусом, ці білки з'являються в крові на 5-7 день після інфікування і зберігатися в ній до півроку.

Результати тесту можуть показати хворіє людина на даний момент, або перенесла захворювання раніше або ж ознаки вірусу в крові відсутні.

Переваги експрес тесту в швидкості отримання результатів, в доступності (деякі клініки проводять його безкоштовно). Але, при цьому існує похибка тесту, тому, якщо результат позитивний, для підтвердження обов'язково слід перездати ПЛР-тест.

Для проведення тесту в медичному закладі проводять забір крові з вени, оскільки більший обсяг крові, взятий для тестування зможе забезпечити більш точний результат.

У мережі аптек також вже надійшли тести для домашнього використання, які по крові з пальця у лічені хвилини покажуть результат. Такі тести не є високоточними, тому, при погіршенні самопочуття слід звернутися до більш точних методів діагностики.

  1. ПЛР тест - інший вид дослідження, для якого беруться мазки з носа і горла і визначають наявність ланцюгів ДНК вірусу в отриманому матеріалі.

Переваги даного тесту: 100% точність, виявлення вірусу з перших днів інфікування. Недоліки тесту - це тривалий період очікування результатів, також тест не покаже факт вже перенесеного захворювання.

Також існує інший варіант ПЛР тесту, який може показати наявність антитіл до вірусу, що буде означати вже перенесене захворювання.

Звертаємо вашу увагу, що тести слід проходити після контакту з хворими, після виявлення потенційної можливості спілкування з інфікованими, при виникненні симптомів, характерних для захворювання.

Пам'ятайте, що позитивний результат тесту не вирок, а сигнал для активної боротьби з захворюванням.

Рекомендуємо також, подумати про фінансову захисту себе і своїх близьких. Страховий поліс від COVID 2019 допоможе в критичній ситуації і забезпечить виплати як при інфікуванні, так і в більш складних випадках. Детальніше тут: https://polis24.ua/news/articles/zashhitite-sebya-s-programmoy-str/