Автомобілі з іноземною реєстрацією: чи потрібна страховка?

Автомобілі з іноземною реєстрацією: чи потрібна страховка?

Автомобілі з іноземною реєстрацією: чи потрібна страховка?Особистий автомобіль - мрія багатьох українців, яка з огляду на ціни, здається нездійсненною. Однак, винахідливість і велике бажання пересуватися на чотирьох колесах породило велику кількість варіантів як роздобути автомобіль, причому за невеликі гроші. Один з таких варіантів - це ввезення нерозмитненого автомобіля і експлуатація його на території України.

Як відомо, авто з іноземною реєстрацією, можуть перебувати в нашій країні на умовах тимчасового ввезення та транзиту, коли потребен регулярний перетин (вивезення) за кордон. Або автомобіль може ввозитися іноземним громадянином і передається для водіння українцеві. В такому випадку, дозволений термін перебування істотно збільшується: один рік. Умовою такого ввезення є постановка на тимчасову реєстрацію через 7 днів після ввезення. Зазвичай ця вимога порушується, і автомобіль пересувається дорогами України на закордонних номерах.

Чи потрібна страховка на авто з іноземною реєстрацією?

Згідно з українським законодавством будь-який транспортний засіб підлягає обов'язковому страхуванню цивільної відповідальності автовласника.

При перетині кордону, більшість іноземних авто купують короткострокові поліса страхування «Зелена карта» - це міжнародний обов'язковий вид страхування, в'їзд без якого заборонений. Поліс «Зелена карта» може бути оформлений від 15 днів до 1 року. Зазвичай авто, які ввозяться для подальшого перепродажу застраховані на найкоротший період.

Далі, автовласник може оформляти поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників на території України - ОСАГО. Для оформлення такого поліса передбачені спеціальні коефіцієнти, в тому числі і короткостроковість. Мінімальний термін дії автоцивілки 15 днів для іноземців, максимальний - рік. Для порівняння: авто з постійною українською реєстрацією може укласти не менше, ніж на 6 місяців.

Що робити, якщо сталася ДТП з «іноземцем»?

Із зростанням кількості ввезених з-за кордону автомобілів, зростає кількість ДТП з їх участю. Важливо розуміти, як діяти в таких ситуаціях.

Найпростіший випадок, коли у винуватця на авто з іноземною реєстрацією є поліс «Зелена карта», придбаний за кордоном. Тоді зобов'язання по виплаті збитку потерпілому переходять до МТСБУ (Мотрона Транспортному Страховому Бюро України).

У разі, якщо на іноземне авто було оформлено поліс ОСЦВ в Україні і на момент ДТП такий поліс виявився чинним, то страхове відшкодування потерпілому також реально отримати.

Якщо ж у винуватця ДТП - «іноземця» не виявилося жодної страховки, то є кілька варіантів спробувати отримати компенсацію. По-перше, звернутися з претензією або позовом до водія авто, зажадавши оплати завданих збитків. По-друге, можна звернутися до фонду захисту потерпілих МТСБУ. Виплати з фонду проводяться в разі ДТП з незастрахованим авто або з невстановленим транспортним засобом, якщо винуватець зник. Обов'язковою умовою звернення до фонду МТСБУ є наявність у потерпілого поліса ОСЦВ на момент ДТП, а також оформлення за участю патрульної служби.

Ризик виявитися потерпілим в ДТП є також і у авто на іноземних номерах. В такому, випадку, для отримання страхового відшкодування, в страхову компанію необхідно надати пакет документів, в тому числі, які підтверджують право володіння і розпорядження транспортним засобом, що часто буває проблематичним для «неправильно» ввезених авто.

Підсумовуючи все вищесказане, рекомендуємо для власників авто на будь-який реєстрації подбати про наявність поліса обов'язкового страхування. Це в будь-якому випадку позбавить вас від безлічі проблем не тільки в разі ДТП, а й при звичайній перевірці документів.

Джерело: Polis24.ua