Як отримати компенсацію за втрачене під час війни житло

Як отримати компенсацію за втрачене під час війни житло

Україна планує компенсувати своїм громадянам втрачене під час війни житло. Йдеться про квадратні метри житлової площі, а не гроші. 

На компенсацію матимуть право громадяни України (власники житла; інвестори в будівництво; члени кооперативів, які викупили житло; спадкоємці вищезазначених осіб). А також управителі багатоквартирних будинків для відновлення місць загального користування.

Щодо об’єктів компенсації, то громадяни України мають право отримати компенсацію за знищені або пошкоджені: 

  • квартири, приватного житлові будинки, садові та дачні будинки; 
  • об’єкти будівництва, в яких були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції та щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт; 
  • складові частини об’єкта будівництва, у яких були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції та щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт, які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна.

Інформаційні повідомлення про пошкоджене житло можна вже подавати в електронній формі через застосунок «Дія», або у паперовій через ЦНАПи або звернутись до нотаріуса.

Для компенсації потрібно надати інформацію про пошкоджене майно (тип об'єкта нерухомості, адреса, загальна площа), відомості про пошкодження (дата, час руйнування, опис пошкодження, за можливості фото та відео), і контактні дані особи, яка подає заявку.

Передбачаються два варіанти компенсацій за пошкоджене житло:

  • не підлягає відновленню - фінансується нове будівництво;
  • підлягає відновленню - власнику надаються кошти на відновлення або фінансуються будівельні роботи з відновлення.

За другий і наступні об’єкти нерухомості компенсація надаватиметься в порядку черговості нарівні з іншими власниками, що звернулись.

Реєстрація заяви про надання компенсації здійснюється автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Згодом, в залежності від способу отримання компенсації, заявником або подається заява про виплату грошової компенсації на картковий рахунок або проводиться фінансування нового будівництва.