ЧаПи (часті питання): Що таке франшиза?

ЧаПи (часті питання): Що таке франшиза?

Один з найбільш поширених питань, з якими до нас звертаються наші користувачі, - це «що таке франшиза». Ви запитували, ми відповідаємо.

У будь-якому договорі страхування від ризиків можна знайти такий пункт як «Франшиза». Що ж означає? Це сума, яку у випадку настання страхової події оплачує власник полісу, сума, яка більше за розмір франшизи оплачує страхова компанія. В межах страхової суми, звісно.

Для чого потрібна франшиза?  Для страхової компанії вигода очевидна: вона не оплачує дрібні збитки, а для страхувальника франшиза  впливає на вартість договорів.

Існує кілька видів франшиз:

 Умовна -  франшиза, яка працює при певних умовах. Наприклад, якщо сума збільшиться на суму франків, то компанія не проводить виплату, а якщо ви не домоглися умовної франшизи, то страхувач оплатить всю суму без викупу франшизи.

Безумовна - це франшиза, яка безумовно вираховується із суми збитку. Тобто розмір страхової виплати завжди зменшується на суму франшизи.

Франшиза за договором може встановлюватися в розмірі фіксованих сум, наприклад: 0, 1000, 2000 грн. тощо., а може фіксуватися в % від страхової суми. Іноді, в одному договорі може бути використано 2 види франшизи: умовна та безумовна. У найбільш поширених  на нашому сайті видів страхування, таких як ОСЦВ, туристичні поліса, КАСКО, використовуються умовні франшизи. Для ОСЦВ від 0 до 2000 грн. за полісом, для туристичних полісів від 0 до 200 у.о., для КАСКО від 0 і вище.

Якщо у вас залишилися питання щодо того, яку франшизу вибрати та на що ще слід звернути увагу при оформленні полісів, проконсультуйтеся з менеджерами нашого сайту Polis24.ua і вони допоможуть вам з вибором.