Автоцивілка: зайві витрати або надійний захист?

Автоцивілка: зайві витрати або надійний захист?

Статистика ринку ОСЦВ (автоцивілки) з початку цього року показала динаміку зростання на 17%. Поряд з цим зріс і показник страхових виплат, випередивши тенденцію зростання продажів, та склав 20%, в тому числіз росли і суми виплат здійснених по європротоколу на 14% (січень-квітень). Ці показники на 43% вище, ніж за аналогічний період попереднього року. Також збільшився показник середньої суми збитку, який склав 14491 грн.

Страховиками активно піднімається питання підвищення вартості полісів страхування цивільної відповідальності, оскільки ліміти відповідальності і суми страхових платежів за них неспівмірні. Страхові компанії намагаються підняти рентабельність за полісами всіма доступними методами: використовують максимально можливі коефіцієнти при розрахунку, збільшують розмір франшизи за шкоду, заподіяну майну, відмовляються від застосування знижки за беззбиткову їзду (коефіцієнт бонус-малус), скорочують свої витрати на просування даного виду страхування.

При існуючих цінах на поліси ОСЦВ такі дії обгрунтовані і це добре демонструє страховий випадок у Кривому Розі, що стався в квітні поточного року. Нагадаємо, що в ДТП, яка сталася з вини автомобіля з полісом однією з провідних страхових компаній, загинуло 11 осіб і отримали пошкодження 18 осіб. Страхова компанія вже здійснила виплати на суму 812,2 тис грн., які включили компенсації сім’ям загиблих, моральну шкоду та виплати по втраті годувальника. І ця сума не є кінцевою, оскільки не всі потерпілі ще надали документи. Страхова компанія зарезервувала під цю подію 2,2 млн грн. у якості очікуваних виплат. Поліс страхування при цьому коштував 410 грн.(!) І завдяки йому потерпілі та спадкоємці загиблих отримали хоч якусь матеріальну компенсацію.

Цей приклад наочно демонструє, що автоцивілка є необхідним і дуже важливим видом страхування, яка забезпечує не тільки спокій водія, але і захист оточуючих водіїв, пасажирів та пішоходів. Не забувайте вчасно укладати поліси страхування цивільної відповідальності!